В Украйна има между 150 и 200 чеченски доброволци, биещи

...
В Украйна има между 150 и 200 чеченски доброволци, биещи
Коментари Харесай

Politico: Войната в Украйна може да стане прелюдия към Третата чеченска война

В Украйна има сред 150 и 200 чеченски доброволци, биещи се на страната на Киев. Основно те са деца и внуци на борци в Първата и Втората чеченска война, емигрирали след 2009 година, споделя европейското издание Politico, представено от investor.bg. Всички те са безапелационни, че се бият за своята татковина - откакто Русия бъде победена, идва ред на Чечня и този път ще победим, уверени са чеченците.

Чеченските доброволци в Украйна са групирани в две формирования. Едното е батальонът на името на първия президент на самостоятелна Чечня Джохар Дудаев, който пое ръководството на републиката след референдума за самостоятелност от 2003 година. Второто военно формирование е " Шейх Мансур " и бойците са упреквани във връзки с ислямистки групировки.

За разлика от другите чужденци, чеченците не са част от интернационалния батальон и не получават финансови средства и съоръжение от Украйна. Официално Киев няма ясно пояснение за какво ги третира по друг метод и не ги включва в интернационалния батальон. От юридическа позиция казусът е, че механически те са съветски жители, само че самите доброволци считат, че повода е методът, по който чеченците се възприемат в украинското общество.

Това не пречи на участниците в батальона " Джохар Дудаев ". Те финансират своето присъединяване във войната от дарения или продажби на титли от войната. Останалите военни елементи на фронта им разрешават да вземат по-голямата част от пленената съветска военна техника, споделя още европейското издание.

Все отново има и група чеченци, които извършват секретни действия и работят непосредствено с украинското военно разузнаване.

Доброволците от Чечния са най-идеологизираните чужденци, биещи се на страната на Украйна, считат в страната. Част от чужденците са тук поради парите, въпреки че поддържат идеята на Украйна, споделя още Politico. Британците и американците да вземем за пример са главно ветерани от Афганистан и Ирак, които не могат да се впишат в цивилния живот, и оферират своите умения за присъединяване в бойни дейности или за образование.

Чеченските доброволци сега са главно в Бахмут. Те съпоставят продължаващата повече от 10 месеца борба с Вердюн - мястото на едни от най-продължителните и кървави сражения през Първата международна война. В интервала от 21 февруари до 18 декември 1916 година по публични данни там умират повече от 162 хиляди французи и от 143 хиляди германци. Изчисленията демонстрират, че на по-малко от 30 кв. километра са паднали 10 млн. снаряда, а борбата действително завършва без нито една от двете страни да получи превъзходство - от самото начало фронтовата линия се е движила с по няколко километра в двете направления.

Според чеченнските доброволци, в случай че Русия загуби в Украйна, тя ще се разпадне като федерация. Подобно е мнението и беларусите, които вземат участие във войната на страната на Украйна, също надявайки се на независимост за своята татковина. " Просто се нуждаем от независимост ", разяснява 45-годишният Торто, който не желае да се показа с името си. Чеченецът от 2016 година живее в Украйна, а преди този момент е бил в бежанец в Германия.

От другата страна на бойното поле, на страната на Русия, се бият близо 12 хиляди чеченци, отбелязва Politico. Те са познати под прозвището " кадировци ", по името на президента на републиката Рамзан Кадиров, и са упреквани за военните закононарушения в Буча през предходната пролет. През юли 2022 година кадировците споделиха материали, в които изтезават украински военнопленници, в своите канали в Telegram.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР