В Украйна е разкрита ферма за ботове, която е използвана

...
В Украйна е разкрита ферма за ботове, която е използвана
Коментари Харесай

В Украйна разкриха ферма за ботове, тиражирала дезинформация срещу държавното ръководство

В Украйна е разкрита плантация за ботове, която е употребена за дискредитиране на ръководството на страната, заяви организация Укринформ с позоваване на офиса на основния прокурор.

По данни от следствието, група лица всеобщо разпространявала в мрежата дезинформация против военното политическото управление на Украйна. Дейността на незаконната група е ръководена от живеещ в Киев съветски жител, който се показва като " политически специалист ".

Руснакът е основал особено програмно обезпечаване, благодарение на което участниците в групата са можели да ръководят автоматизирано безграничен брой анонимни сметки в най-популярните обществени мрежи.

За да не притеглят внимание, злосторниците са разположили оборудването си в Киев, Харков и Виница. Те са управлявали над един милион бота, разпространяващи деструктивно наличие, както и доста групи в обществените мрежи с публика близо 400 хиляди консуматори.

Мощностите на ботофермата са употребявани и от представители на съветските спецслужби, които посредством автоматизирано ръководените сметки са разпространявали фейкове за обстановката на фронта и са осъществявали интервенции по дезинформация.

Украинските медии оповестяват, че дезинформационните офанзиви са станали изключително забележими в полемиките за фотосесията на първата дама Олена Зеленска за сп. „ Вог “.

Съобщава се също, че " политекспертът " неведнъж е разгласил пропагандни послания посредством медийни канали, следени от неговите куратори.

При осъществените от чиновници на реда обиски са конфискувани апаратурата на ботофермата, в това число 200 проксисървъра за замяна на IP-адресите и отбягване на блокирането да активността на фермата, 5000 симкарти – те са се употребявали за основаването и поддържането на автоматизираните сметки.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР