В Уелс е открито рядко ранносредновековно гробище, което озадачава археолозите,

...
В Уелс е открито рядко ранносредновековно гробище, което озадачава археолозите,
Коментари Харесай

Мистериозно гробище откриха в Уелс

В Уелс е намерено рядко ранносредновековно гробище, което озадачава археолозите, оповестява Би Би Си.

Смята се, че то датира от 6-и или 7-и век, като до момента са разкопани 18 от почти 70 гроба.

Някои от добре непокътнатите скелети са открити да лежат в необикновени позиции, а от мястото се появяват и непредвидени артефакти. Разкопките стартират да разкриват повече за тази антична общественост, само че повдигат и въпроси.

Гробището се намира в необозначено поле край летището в Кардиф. Съмър Кортс, остеоархеолог от университета в Рединг, споделя, че скелетите са в положително положение, макар че са на към 1500 години. Тя показва череп, който дава сведения за това по какъв начин са живели и работили тези хора.

" Някои от зъби са износени по чудноват метод, което може да демонстрира, че са употребявани като принадлежности ", споделя Кортс, представена от Българска телеграфна агенция. " Може би при работа с текстил, кожа или кошничарство, те са издърпвали нещо през предните си зъби ".

Някои от скелетите обаче са мистерия - те лежат в най-различни позиции. Част от тях са по тил, което е обикновено за интервала, други обаче са сложени встрани, а няколко са заровени в приклекнало състояние с колене, прибрани към гърдите. Археолозите не са сигурни какво значи това. Дали гробището е употребявано в продължение на дълъг интервал от време, когато погребалните практики са се променяли? Или някои хора са били разнообразни?

Предметите, открити към гробовете, също са изненадващи и демонстрират по какъв начин животът в средата на първото хилядолетие е бил доста друг от настоящия, отбелязва Би Би Си. Открити са фрагменти от съдове и чаши, както и части от скотски кости, които са били заклани и изгорени.

Д-р Анди Сиймън, експерт по ранносредновековна археология от университета в Кардиф, който управлява научния екип, споделя, че за разлика от сегашните гробища, това не е било просто място за погребение на мъртвите. " Склонни сме да мислим за гробищата като за затворени пространства, в които не вървим, само че те евентуално са били много значими за живота в предишното ", изяснява той. " И това не е просто място, където се погребват хора, а място, където общностите се събират дружно: те погребват своите мъртви, само че подхващат и други форми на активност и обществени практики, в това число хранене и пиянство - и пиршества. "

Най-объркващото обаче е, че откритите артефакти подсказват, че тези хора надалеч не са били елементарни. Намерено е парче стъкло, за което се счита, че е от региона на Бордо във Франция - и това не е единственият вносен предмет. Екипът е разкрил и части керамика, евентуално от Северна Африка.

Необходими са още проучвания, с цел да се дефинира по-точна дата за потребление на гробището, а ДНК разбор ще разкрие повече за заровените там скелети./Източник; Новини.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР