В центъра на проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030“

...
В центъра на проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030“
Коментари Харесай

Елеонора Лилова: Новата стратегия е в полза на детето и неговото семейство

В центъра на плана за „ Национална тактика за детето 2019-2030 “ е детето, а до него незабавно стоят родителите. Целта е всяко българско дете да развива своя капацитет в една сигурна среда. Най-важното е да бъдем добър образец за нашите деца и да спрем езика на омразата. Това съобщи в изявление за БГНЕС Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с нея:

БГНЕС: Какви са новостите в подготвяната „ Национална тактика за детето 2019-2030 година “ спрямо тази, която беше в действие до предходната година?

Елеонора Лилова: Целта на плана за „ Национална тактика за детето 2019-2030 година “ е всяко дете в България да развива своя капацитет в една среда на сигурност и богатство.

Тази сигурност първо стартира в дома, а по-късно на улицата, в детската градина, в учебно заведение, на публичните места. Документът е проведен по своята същина за всяко дете, до момента в който в миналата тактика децата се разглеждаха разграничени на групи. Това не беше добър метод. Той беше разискван от работната група, която сътвори документа и в границите на необятен съвещателен развой, в който се включиха всички заинтригувани страни.

Нов метод в плана на тактиката е виталният цикъл на детето, който се разделя на три интервала. Ранното детство – е първият интервал и обръща внимание на това по какъв начин се става родител.

Вторият интервал е същинското детство и ранното юношество до 13-14 години. След това има обособен акцент върху юношеството като един специфичен миг, в който би трябвало да бъдат подкрепени и родителите, и децата, тъй като знаем какъв брой доста са проблемите, които настъпват в този интервал. Не можем да преглеждаме детето с едни и същи ограничения на поддръжка: да вземем за пример дете на 2 години и младеж на 17 години.

Предстои да бъде създадена и тактика за ранното детско развиване дружно с Министерството на образованието и науката и експертна група, която да поддържа „ Националната тактика за детето “ с допълнение във връзка с ранното детство.

Нов е и методът на организираност на поддръжка за детето. Това значи, че проблемите на детето няма да се разделят секторно, а ще се търси цялостна поддръжка за детето и родителите.

БГНЕС: Проектът за тактика провокира неодобрение в обществото. На какво го отдавате?

Елеонора Лилова: Отдавам го на това, че като цяло това е стратегически документ, сложен за четене. Хората, които си разрешиха да разясняват, нямам доверие, да са го прочели с схващане и доброжелателно. Те са желали да извадят обособени моменти от него, тъй че да станат по-известни и известни в обществените мрежи.

Разработихме документа и го оповестихме на 9 май с решение на Националния съвет за детето. Повече от 7 месеца търсим мнението на експерти и наставнически организации, които ни поддържаха. Тези, които го разписваха са всички отраслови министерства с специалистите си.

След това Стратегията беше подкрепена и от заместник-министрите в тези министерства, които са участници в Националния съвет за протекция на детето. Не на последно място с поддръжката на министър Бисер Петков и на вицепремиера Марияна Николова.

Винаги се случва по този начин в България. Има една група недобронамерени хора, които дезинформират и създават подправени вести. Може би, тъй като през последните години институциите изгубиха доверието, може би по тази причина хората станаха по-подозрителни и се подават по-лесно на дезинформация. Наистина документът е добър. Той е в интерес на детето, на неговото семейство и поддържа родителите.

БГНЕС: Има ли съображение за терзание измежду обособени родители, че детето се преглежда като обособена част от фамилията?

Елеонора Лилова: Не, не би трябвало да се тормозят родителите, тъй като детето не се преглежда като обособена част. В центъра е детето, а до него незабавно стоят родителите и това елементарно може да се види от четящите документа.

Призовавам всички, които желаят да прегледат Стратегията. Ако не им се четат към 70 страници, тогава най-малко да прегледат схемите към документа. Съвсем ясно могат да видят, че тъкмо до детето незабавно стоят родителите, а по-късно експертите и подкрепящата цялостна общественост, която се провежда към живота на детето.

Всички знаем, че когато едно дете се роди в фамилията, тогава и фамилията реорганизира своя живот. То го слага в центъра. Няма нищо притеснително за родителите, всички знаем по какъв начин да организираме всекидневието към детето.

БГНЕС: Децата от 2-3-годишна възраст стартират да се интересуват от модерната техника – таблети, смарт телефони. В тази връзка по какъв начин, съгласно тактиката, би трябвало да наподобява детето на бъдещето?

Елеонора Лилова: Това беше най-важният въпрос, който Междуведомствената група си зададе – по какъв начин да напишем Стратегията за детето на бъдещето. Ние през днешния ден не познаваме доста добре децата. Те имат своите проблеми и не ги споделят с нас възрастните. Така че, имаме какво да изследваме и да желаем за актуалните генерации. Те са доста по-технически проведени от нас, могат доста повече неща и боравят с техниката доста по-бързо. В този информативен век, в който технологиите не престават да се развиват, в действителност поддръжката би трябвало да върви през това децата да бъдат цифрово и медийно грамотни. Трябва да бъдат доста адаптивни – освен към техниката, само че и към новите условия.

Децата през днешния ден са мобилни дружно с родителите си, а след 18-та година са мобилни сами. Трябва да ги научим да се приспособяват към новите условия. Днес децата имат разнообразни проблеми от децата от предходното потомство.

Един сериозен проблем е това по какъв начин да поддържат връзка с родителите си, тъй като приятелите през днешния ден са разнообразни. Това не са тези правилни другарства. Има повече изменничество и думи на ненавист. За това виновност имаме и ние възрастните, които не даваме добър образец.

В плана на документа се предлага да бъдем по по-положителни, да забравим езика на омразата, тъй като децата имат потребност от позитивните образци, от положителната дума, от положителните обстановки, в които да ги слагаме. Знаем, че всички фамилии са доста неповторими. Именно по тази причина и пристигна компликацията този документ да бъде добре общопризнат, тъй като хората, които го четат се пробват да мислят за личното си семейство, а той е за всички деца. За всеки един случай търсихме да бъде написана поддръжката на детето и родителите. Може би по тази причина той беше мъчно общопризнат.

Най-важното е да бъдем добър образец за нашите деца и да спрем езика на омразата. Да си обърнем внимание на децата, да ги учим да вървят напред както е знакът на светофара. Червената светлина – първо да се спрем и да помислим в една сложна обстановка какво решение да вземем. Жълтата – да вземем всички поради, а когато светне зелената към този момент да сме положително надстроени и да се обединим всички и да бъдем дружно до детето, тъй като те го заслужават. Нашите деца би трябвало да имат щастливо детство и ние да сме съответни до тях в нашата поддръжка. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР