В този случай небрежността е изключена“След експлозията в склада за

...
В този случай небрежността е изключена“След експлозията в склада за
Коментари Харесай

Диверсията край Джанкой: Как е трябвало да охраняват склада за боеприпаси в Крим

„ В този случай небрежността е изключена “

След детонацията в склада за муниции в Джанкой, към този момент малко на брой имат подозрения, че група украински диверсанти се разхождат из Крим - Министерството на защитата призна случая за измама. Преди Джанкой имаше дребен гърмеж в Севастопол на територията на щаба на Черноморския флот. Последва случая на военното летище в Саки.

Поредицата от всички тези събития към този момент не може да се изясни с банална немарливост и неспазване на ограниченията за пожарна сигурност. Ситуацията разяснява пред " МК " военният специалист капитан 1-ви сан от запаса Владимир Гундаров.

Руското военно ведомство заяви, че пожарът в село Майское покрай Джанкой е зародил на място за краткотрайно предпазване на муниции. Боеприпасите са детонирали. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов сподели, че пожар е избухнал по същото време и в електроцентралата. При пожарите са потърпевши двама души. Единият е с охлузни рани, другият е бил притиснат от паднала стена.

Заради детонацията на муниции е развалена и ж.п. линията. Всички пътнически влакове, пътуващи до Крим, спираха на гара Владиславовка, покрай Феодосия, откъдето по-късно пасажерите се доставяха по шосе до най-близките автогари. Жителите на най-близките до пожара села Азовское и Майское бяха евакуирани и краткотрайно настанени в прилежащи обитаеми места.

Всичко случило се не е инцидентно, споделят локалните. Един от тях в диалог с „ MK “ се оплака:

- Когато избухна в Саки, незабавно споделих на жена ми: в случай че това не е немарливост, тогава идната детонация би трябвало да се чака покрай Джанкой. Военните имат огромно оборудване там. И тъкмо, все едно, че като Ванга гадаех!

Жалко е, несъмнено, че съответните служби, чиято директна отговорност е да пазят такива обекти, не съумяха да „ гадаят “ като този човек “. Освен това са основани прецеденти за нужното подсилване.

По мнението на военния анализатор, редактор на списание " Арсенал на Отечеството " Алексей Леонков, почеркът на работата на диверсантите ясно наподобява на дейностите на английските специфични елементи – усеща се тяхната школа.

А военният специалист Владимир Гундаров счита, че даже може да се приказва за повече от една диверсионна група. Може би този, който подпали електрическата подстанция, е трябвало да отклони вниманието на локалните служби от складовете за муниции, по които в същото време са работили други диверсанти.

„ Има диверсионно-разузнавателна мрежа на Главното разследващо ръководство на Въоръжените сили на Украйна и агенти-диверсанти на СБУ “, споделя Гундаров. - Удар с ракети и още повече с безпилотни самолети от територията на Украйна е изключен, защото Киев не разполага с ракети с обхват на полета двеста и повече километра.

Безпилотният аероплан също е невероятно да не бъде видян, като се има поради разгърнатата многослойна противовъздушна защита на освободената от националистите територия на Херсонска област и в самия Крим. “

Експертът счита, че спрямо авиобазата в Саки, площадката за краткотрайно предпазване на муниции край село Майское явно не е оборудвана с противодиверсионна техника, за което приказва и нейният „ краткотраен “ статус. Според него обаче и в двата случая би трябвало да се търсят тези, които са имали опция да внесат взривно устройство на територията.

Бодлива тел към периметъра, часови, наблюдателни постове - всичко това основава спънка за тези, които се пробват да получат неоторизиран достъп до неразрешената територия и още повече да носят експлозиви със себе си.

Сигурността и защитата на изключително значими обекти включва системи за наблюдаване и автоматизирано реагиране. За отбрана и защита по периметъра са сложени необитаеми бункери с картечници и гранатомети.

Има нови технологии, които разрешават следене на територията благодарение на телеметрични датчици за придвижване, инфрачервено наблюдаване и други датчици. При доближаване на разположение или техническо средство към охраняемия периметър, те се задействат и осведомят оператора по радиоканал. Така, апропо, са оборудвани и позициите на междуконтиненталните балистични ракети.

Във всяка част има отряди на противодиверсионните сили и средства - ПДСС, които би трябвало неотложно да реагират при появяването на чужд.

Арсеналите са не по-малко надеждно оборудвани. Що се отнася до местата за краткотрайно предпазване, изключително откритите, там сигурността е по-слаба, само че има и защита, системи за наблюдаване, сензори и телеметрично съоръжение за отдалечено образно наблюдаване, каквито в този момент виждаме във всеки магазин. Муха не може да прелети, в случай че не е ваша лична " муха ".

„ Съгласно Устава на вътрешната работа “, прецизира Гундаров, „ преди да заемат поста и чиновниците на склада, преди да влязат на територията, би трябвало да предадат кибрит, цигари, запалки и други запалими предмети, да не приказваме за експлозиви. Въпреки че целият предходен опит, още от времето на Съюз на съветските социалистически републики, демонстрира, че е имало случаи на неспазване на това условие. “

Но в този случай небрежността е изключена, даже единствено тъй като всеки схваща спецификата на обстановката. Вторият гърмеж в Крим не е случай, а целенасочена терористична активност на незаконния националистически режим в Киев. Смятам, че подбудителите и причинителите на терористичния акт ще бъдат разкрити и изправени пред съда.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР