В този епизод на здравния подкаст разговаряме за най-големия проблем

...
В този епизод на здравния подкаст разговаряме за най-големия проблем
Коментари Харесай

Медицинските университети ще обучават парамедици

В този епизод на здравния подкаст беседваме за най-големия проблем в незабавната помощ - това е кадровият недостиг и може ли той да се позволи с образованието на огромен брой парамедици . А също и за пари, поправки, нови коли за спешна помощ и медицински хеликоптери.

Чуйте епизода в Spotify:

     



или в Soundcloud:

Гости в епизода са:

✅ Д-р Петър Грибнев - заместник-министърът на опазването на здравето с сектор болнична и незабавна помощ

✅ Доц. Антон Тонев - ръководител на Комисията по опазване на здравето

✅ Д-р Десислава Кателиева, основен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на опазването на здравето. Тя е и ръководител на Националната асоциация на работещите в Спешна здравна помощ
 Петър Грибнев, Десислава Кателиева и Антон Тонев (отляво на дясно)

От диалога ще научите:

✅  Как с образованието на парамадеци ще се позволи кадровия проблем

✅  Колко са подготвените парамедици досега

✅  Защо образованието на парамедиците би трябвало да е на университетско равнище

✅  Какво се планува в тази тенденция на равнище законодателна и изпълнителна власт
✅  Защо са по-малко искащите да работят в незабавните отделения към лечебните заведения, а не в ЦСМП-тата✅  Защо няма качествено образование по незабавна медицина на бъдещите лекари✅  На какъв стадий са дейностите по строителството и реконструкцията в границите на огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ✅  Кога ще имаме медицински хеликоптери
✅  Как те ще се включат в системата на телефон 112

✅  Как се транспортираме пациент сред две страни

✅ Защо вървим от правилото - водене на пациента до колата за спешна помощ, към приниципа  - от колата за спешна помощ до лечебното заведение


" Искаме да променим системата на незабавната помощ с въвеждането на парамедиците. Това е европейската процедура. Парамедикът да е част от всеки незабавен екип. В момента имаме към 1500 парамедици . Искаме отсега нататък да се образоват в медицинските университети. Този концепция се приема добре и към този момент се изготвят стратегии за образование им, синхронизирани с стратегиите за образование в Европа. В рамките на две до три години ще  имаме парамедици до четвърта степен, с което да се позволи хроничния дефицит на фрагменти ", заяви доцент Антон Тонев.

По думите му Министерство на здравеопазването и МОН създават Наредба, която да даде опция на подготвените досега парамедици да се явят на приравнителни изпити. Така при започване на 2023 г.  ще има сертифицирани от Медицински университети парамедици, добави доц.Тонев.

 ФБ/ Парамедици в Спешна помощ

" Кадровият проблем е в сериозното текучество. Проблемът идва от това, че младите експерти не познават незабавната медицина като компетентност. Тя се преподава, само че като свободно избираема компетентност.Правилният път е да се вкара задължено образование и по незабавна медицина . Два пъти правихме Академия по незабавна медицина за младите лекари   в София и Варна и има голям интерес! Просто тези хора би трябвало да бъда извоювани. В чужбина всеки студент по медицина след трети курс отива и работи като парамедик. И стават брилянтни лекари ", описа доктор Десислава Кателиева

По думите й, в случай че образованието се прави в университетите или колежите ще би трябвало да се изработят и държавни общообразователни условия за това. 

" А за незабавната помощ е доста значимо да се разпишат диагностично-терапевтични правила и логаритми , които са заложени по стандарта за незабавна медицина, да се регламентират протоколите до каква степен се намесва парамедикът ", разясни още доктор Кателиева. Така е в Германия, да вземем за пример - тъй като, може в действителност по триаж да те пратят на строшен крайник, само че пациентът да се окаже с инсулт и по тази причина е паднал - това надскача компетентонстта на един парамедик ", добави незабавният доктор.

   ФБ/Парамедици в Спешна помощ    

" Парамедици имаме към този момент добре подготвени, само че най- ниската степен. Искаме да имаме по трите равнища на образование и те да попълнят изчезналите екипи. Защото се оказа, че има доста огромен брой искащи да се включат. Следващата стъпка е да заложим в бюджета средства за тяхното възнаграждение . И крайната визия е, лекарите да бъдат анулирани от парамедиците до постъпването на пациента в болничното заведение ", уточни доктор Петър Грибнев.

Заместник-здравният министър заяви, че по огромния има средства, само че ще трябват големи старания той да се бъде приключен. От встъпването им в Министерство на здравеопазването са открили, че от 200-те обекта, които се нуждаят от ремонт, единствено 20 са приключени за цялата страна. Проектът ще бъде приключен в период. 

 БГНЕС

" В незабавната помощ има към 800 коли за спешна помощ. Правим разбор кои са амортизираните, с цел да ги подменим. В момента тече процедура за снабдяване на 42 високопроходими коли за спешна помощ . Третият значим миг - въздушната помощ - за момента не сме имали медицински хеликоптери . Тази нова система с въздушната помощ ще би трябвало да бъде добавена към системата на 112. Включително се залага построяването на площадките на тези хеликоптери, поддръжката, образованието на личния състав, ролята на медицинските екипи.. Те ще бъдат употребявани и в случаите на донорство и трансплантации ", разясни доктор Грибнев.

Закупуването на хеликоптерите е заложено в Плана за възобновяване и резистентност . Те ще бъдат закупени с целеви пари по него и ще бъдат наша собствености, посочи доцент Тонев.
И  още един доста значим детайл от цялата картина на организацията на Спешната помощ:
" Все още не е интегрирана осведомителната система на центровете на Спешна помощ с осведомителната система на лечебните заведения, за да се знае в действително време къде са свободните кревати . Такова систематизиране имаше единствено за случаите с Covid-19 ", заключи още доктор Кателиева. Като представител на " Продължаваме промяната " доцент Антон Тонев даде обещание, че има политическа воля електронното опазване на здравето да стане факт.


Всички епизоди на подкаста ще намерите в:
В Apple Podcasts през iTunes
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР