В тона си от сутринта, когато се накара на медиите

...
В тона си от сутринта, когато се накара на медиите
Коментари Харесай

Борисов обяви ново ниво - "санитарно извънредно положение" и разхлабване на мерките

В тона си от сутринта, когато се накара на медиите и на цялото общество, министър председателят Бойко Борисов разгласи по обяд разхлабването на някои от въведените ограничавания и това, че до понеделник сутринта ще е подготвен проектозакон, който да размени този за изключителното състояние.

В наличието на главните членове на щаба - Венцислав Мутафчийски, Ангел Кунчев, Тодор Кантарджиев, както и здравния и транспортния министър, тоя разгласи, че брифингът е онлайн единствено по избор на медиите, които го излъчват и разпореди на Кантарджиев да изреди професионалните визитки на тримата поради упреците, които получавали, че не били способени по епидемиологогия.

Самият Борисов обявяваше ограниченията като всякога обявяваше дали е имало цялостно единодушие от всички - щаб и ръководещи, или е имало различие. На ръководителя на щаба военачалник Венцислав Мутафчийски съвсем не бе дадена думата, а и самият той се пазеше да дава отговор като вместо него на медицински въпроси отвръщаше Ангел Кунчев. Премиерът удостовери, че единствено един път седмично щабът ще се появява пред медиите, само че не се разбра по кое време.

Разчитаме на дисциплината и че би трябвало да свикнем да живеем с вируса, той няма да мине най-малко година-две, разгласи министър председателят. Обяви, че следва в обединението да бъдат разисквани и разхлабване на други ограничения, които да донесат доходи в бюджета.
Кои ограничения се отпускат и по кое време

- Обучението на водачи за всички типове превоз може да стартира от понеделник. След диалог с Борисов инструкторите са поели ангажимент курсовете да минават с сложени маски, да се дезинфекцират колите, а теоретичната подготовка и изпитите да минават онлайн или при съблюдаване на отдалеченост в зали.

- Индивидуални спортове - позволява се тенис, бягане на стадионите, в парка, плуване в басейни, само че не и надпревари. Не се разбра дали това може да са басейни към СПА центрове. Сядането по пейките в пароквете остава все по този начин неразрешено. Борисов разгласи, че това са ограничения, които са положителни за психологичното здраве на хората. Те могат да се ползват при съблюдаване на отдалеченост и съответно хигиената в съблекалните на басейните и стерилизация на пространствата към тях. " Лично Мутафчийски настоя за плувните басейни ", разгласи Борисов.

- Терасите на заведенията и масите навън - позволява се след инспекция и утвърждение на ограниченията за хигиената и отдалеченост от страна на РЗИ и организацията по храните да отворят. Предстои да се разработят съществени правила, на които да дават отговор заведенията - за разстояние сред гостите и масите, за защитни средства за личния състав и други Не е известно от по кое време могат да отворят, само че ще става след утвърждение за всеки обект.

- Отпадат КПП-тата в покрайнините на градовете - чака се това да стане следобяд на 6 май, " тъй като в случай че го създадем през днешния ден, всеобщо стотици хиляди ще се изнесат, а задачата е да продължи дистанцията ", изясни министър председателят. Заграждения при потребност ще се слагат на обособени улици, квартали или махали. Това ще спести работа на 11 500 служители на реда в цялата страни, по пресмятане на премиера.

- Детските градини и яслите няма да отворят към този момент. Причината е, че децата може да пренесат болестта върху личния състав и околните си, въпреки те самите да са в относителна сигурност. " И тогава ще има зараза съгласно генерала и аз му имам вяра ", разгласи Борисов като уточни, че Мутафчийски не е склонен с смяната на това ограничаване. Ще се следи какви са следствията от отварянето на детските градини в няколко страни от 4 май и след това ще се обмисли възможна смяна и в България. Самият Мутафчийски разгласи, че когато има задоволително насъбрани данни от това разхлабване по света, ще се реши какво да се прави в България.

- Учениците от 7 и 12 клас ще имат матури , като не се показаха съответни дати и няма решение дали ще бъдат извършени в зали или навън, по описанието на премиера.

Колективният имунитет не сработи на никое място, PCR тестванията се оказаха несигурни, никой лекар не може до момента да ми се подпише под нищо. Само груповата дисциплинираност и ред могат да ни облекчават ограниченията. Не сработи ли - незабавно контролно-пропусквателен пункт, незабавно затваряме, заключи Борисов.

Положението става изключително санитарно
Премиерът разгласи, каквито поръчки към този момент имаше от последните дни, че изключителното състояние ще бъде сменено със санитарно изключително като стимулира това, че " дума изключително състояние основава стрес ". Обяви, че новият проектозакон ще бъде написан до понеделник сутринта. Не можа да изясни повече и даде думата на транспортния министър Росен Желязков в качеството му на някогашен основен секретар на Министерския съвет.

Той уточни, че защото изключителното състояние изтича на 13 май, това значи, че всичко обвързано с него би трябвало да се приключи. Затова ще има нов закон, в който ще се включат всички права, в този момент записани в закона за изключителното състояние, а рестриктивните мерки ще останат в заповеди на здравния министър или като рекомендации на щаба и в Закона за здравето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР