В телевизионно обръщение испанският крал Фелипе Шести заяви, че каталунските

...
В телевизионно обръщение испанският крал Фелипе Шести заяви, че каталунските
Коментари Харесай

​Остава неспокойна обстановката в Каталуния

В телевизионно послание испанският крал Фелипе Шести съобщи, че каталунските водачи са нарушили законите на страната. Каталуния ще разгласи самостоятелност до дни, сподели водачът на самостоятелната област Карлес Пучдемон в изявление за Би Би Си. А в самата област се организираха многохилядни митинги в поддръжка и против независимостта на Каталуния.

В знак на взаимност с полицията десетки происпански настроени стачкуващи се събраха пред хотел в каталунския град Пинеда, където са настанени полицейски чиновници. Те скандираха в покрепа на силите на реда и развяваваха испански флагове. Испанската полиция претърпя рецензии поради дейностите си в деня на референдума за самоопределяне на Каталуния. Според локалните управляващи стотици са ранените.

Контрапротест се състоя през вчерашния ден в Барселона, където съгласно известията са се стекли над 700 хиляди души, с цел да изразят несъгласието си против полицейското принуждение. Жителите на квартал в Барселона изписаха с телата си на площад посланието " Помогни ни, Европа ", пеейки " ние гласувахме ".

На политическо равнище единодушие към този момент няма. Испанският крал Фелипе Шести обаче е безапелационен, че каталунските водачи са нарушили законите на страната и предизвести, че това държание заплашва стабилността в Каталуния и в цяла Испания.
Фелипе Шести, крал на Испания: Дълго време някои управляващи в Каталуния умишлено и съзнателно нарушават конституцията и статута си на самостоятелна област. Законът признава и пази техните институции и самоуправление. С решенията си те систематично нарушиха закона и демонстрираха неприемлива липса на преданост.
Реакциите не закъсняха.

Феликс, каталунец: Той не сподели нищо ново. Това бе патетична тирада, предопределена за испанците отвън Каталуния. Той не приказва на тези два милиона души, които гласоподаваха и тези, които стачкуваха. Патетична тирада, по-добре да не беше казвал нищо.
А каталунският водач Карлес Пучдемон още веднъж съобщи, че Каталуния ще разгласи самостоятелност до дни. Запитан от Би Би Си какво ще направи, в случай че испанското държавно управление се намеси и поеме надзор върху ръководството на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било " неточност, която трансформира всичко ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР