В Тайланд започнаха парламентарните избори – първият подобен вот след

...
В Тайланд започнаха парламентарните избори – първият подобен вот след
Коментари Харесай

Първи парламентарен вот в Тайланд след преврата от 2014

В Тайланд започнаха парламентарните избори – първият сходен избор след преврата от 2014 година, оповестява Агенция Франс Прес. Очакванията са за висока изборна интензивност, след апела в последната минута от тайландския крал „ да бъдат подкрепени положителните водачи, с цел да се избегне безпорядък в страната “.

Всички малките екрани в Тайланд излъчиха едно от редките обръщения на крал Маха Ваджиралонгкорн, направено безусловно минути преди отварянето на изборните секции. Тайланд е конституционна монархия и по традиция дворецът не се намесва в политиката. Въпреки това монархията резервира неоспоримите си пълномощия и е предпазена от рецензии от недопечен указ за клюка.

На изборите в неделя една против друга ще се изправят роялистката хунта и нейните поддръжници и партията на милиардера и някогашен министър председател на страната Таксин Шинаватра. Очаква се пред изборните урни да застане вълна от невиждан брой гласуващи за пръв път.

Кралството остава извънредно разединено макар обещанието на ръководещата хунта да извади страната от рецесията, белязана от нестихващи митинги и преврати.

51 милиона са тайландците с право на глас. От тях 7 милиона души на възраст сред 18 и 25 години ще гласоподават за пръв път.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР