В Световния ден на котката – 8 август, който се

...
В Световния ден на котката – 8 август, който се
Коментари Харесай

Защо хората пускат котка в спалнята на нов дом преди да се нанесат в него

В Световния ден на котката – 8 август, който се отбелязва от 2002 година насам, би трябвало да си спомним, че това е най-древният домакински любим, който съпътства индивида най-малко от 6000- 4000 година пр.н.ера, когато са били опитомени в Нубия.
И макар че това животно обича самотата и е огромен индивидуалист, е решило да живее дружно с индивида, а не в гората.
Празникът е основан, с цел да подсети на хората, че към момента има безчет доста мъркащи бездомничета, които страдат, тъй като недобросъвестни хора са ги развъдили и изпъдили на улицата. Иначе за маците се знае, че са на най-малко 13 хил.години. Останки от котки са открити при разкопки в най-древните градове – в Йерихон, в Йордания, в Индия, а в Египет котката даже е обожествена.

Древните египтяни са смятали котката за свещено животно и даже са си измислили богиня-котка – Бастет, в чиито храмове мъркащите същества са се употребили със специфичен статут. Култът към Бастет продължава чак до края на гръко-римската ера.
Наричат котката естествения екстрасенс, тъй като контролира кръвното налягане на стопанина си, пази от инфаркт – рискът е редуциран до 40%, от стрес и меланхолия. Като един същински врач котката оказва помощ за зарастването на раните, може да лекува фрактури, да възвръща повредените мускули и може даже да ни отърве от хриповете.
Вълшебството, което писаните оказват на нашето здраве, е научно потвърдено и се дължи на котешкото мъркане, а не по-назад остава и тъпченето с лапички – постоянно навръх слабото ни място или там, където ни боли.

Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специфичен лечебен диапазон – с периодичност от 25 до 150 Hz, и се счита, че тъкмо те имат способността да подкрепят възобновяване на болен човек.
Обяснението на благотворното утешение, което ни доставят, е, че мъркането подкрепя производството на серотонин или тъй наречените хормон на щастието.
Мит е изказванието, че котката се привързва единствено към къщата, а не към стопанина си. Тя е способна да се върне у дома от хиляди километри.
Сензитивността й е толкоз мощна, че котката е в положение да посрещне стопанина на входната врата или даже на края на улицата доста преди той да се е доближил към дома, а същински тъгува, когато „ господарят “ отсъства.

Господарят в тази ситуация е в кавички, тъй като същинският началник в дома е единствено тя, а човек незабелязано осъзнава, че не маца, а той й служи безрезервно.
Народното вярване гласи, че когато влезеш в нов дом, би трябвало да пуснеш котка да пренощува в спалнята, с цел да знаеш, че там, където се е свило на кълбо мъркащото създание, не би трябвало да поставяш леглото си.
Смята се, че котето обира отрицателната сила от вкъщи и стопанина и там към този момент тъмни сили няма да припарят.
Любопитните обстоятелства за котките са безчет, ето единствено 30 от тях:
– Черните котки, които плашат мнозина, са считани за късметлийски в Англия, Ирландия и елементи от Азия.

– През 2011 година в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си – водеща усамотен живот 94-годишна вдовица.
– През лятото на 2017 година се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.
– Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света – 38 години.
– Котките нормално имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от нормалния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета от време на време са наричани „ котки на Хемингуей “ поради слабостта на известния публицист към тях.
– Котките разчитат на извънреден слух. Това частично се дължи на обстоятелството, че имат 32 разнообразни мускула в ушите.

– Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички измежду тях страдат от загуба на слуха. Според проучване на експерти от университета „ Корнел “ сред 65 и 85 % от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
– Ветеринарите съпоставят рязането на котешките нокти с ампутирането на крак.
– Котките „ проспиват “ към 70 % от живота си. За съпоставяне – единствено 30 % от човешкия живот минава в сън.
– Когато са будни, котките отделят огромната част от времето на тоалета си.
– Котките се потят посредством лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и употребяват тъпченето и драскането, с цел да маркират територията си.
– Котките не са в положение да усетят сладкия усет, защото нямат съответните рецептори.

– Котките калико съвсем постоянно са женски.
– Рижавите котки нормално са мъжки.
– При множеството женски котки преобладаваща е дясната лапа, а при мъжките – лявата.
– През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
– Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни непрекъснато да „ висят “ на слънце. За това им държание има научно пояснение – слънчевата топлота оказва помощ на писаните да пестят сила за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им обезпечават леговище и им припомнят за живота в естествена среда, котките са „ луди “ по кутии.

– Десетгодишно изследване на експерти от университета на Минесота е открило, че за притежателите на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 % по-нисък.
– През 1837 година в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че самодейността не сработва.
– Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да управляват популацията на мишките и да им пречат да гризат творбите на изкуството.
– Европейската патентна работа е осведомена в подробност с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

– Президентът Ейбрахам Линкълн дотам е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси постоянно са споделяли трапезата му.
– Възможно ли е котките съзнателно да подценяват стопаните си? Според създателите на японско проучване отговорът е „ Да “. Изследователите са открили, че писаните разпознават гласовете на притежателите си и могат да решат преднамерено да ги пренебрегват.
– В реалност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните визити в продължение на година на гроба на стопанина си.
– Котките са извънредно положителни манипулатори. Когато обезверено се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки рев. И тогава няма човек, който да им откаже това, което желаят.
Инфо: Блиц

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР