В света има няколко летища, които се отличават с необикновени

...
В света има няколко летища, които се отличават с необикновени
Коментари Харесай

Най-забележителните самолетни писти в света

В света има няколко летища, които се отличават с невероятни и впечатляващи самолетни писти. Тези писти се намират в разнообразни елементи на света и съставляват същински провокации за водачите заради своето местонахождение и естествени условия.CNN показва някои от най-сложните за приземяване и политане самолетни писти в света.
Летище на остров СветаХелена в Средноатлантическия океан
Когато летището на остров Света Хелена (St. Helena) бе построено в Средноатлантическия океан, тополучи прозвището " най-безполезното летище в света ". Това се дължеше на провокациите, свързани с кацането на самолетите, заради мощните ветрове и скалистата писта.



В наши днилетището действа, само че към момента принадлежи към категория С, което значи, че водачите би трябвало да преминат особено образование, с цел да могат да кацат на него. Въпреки това то не е единственото летище, което впечатлява (но и внушава страх) - ето някои от най-въздушните и впечатляващи летища по света.

Мястото предлага невероятни гледки към равнината Лонгууд, където eзаточен Наполеон, и към дребната столица Джеймстаун, издигнала се в каньонна цепнатина с само пристанище.
Синт Мартен (Sint Maarten)
Независимо дали сте с рискован дух, или не, евентуално сте видели видеоклипове със самолети, кацащи на Синт Мартен (Sint Maarten). Това е известно карибско летище, чиято писта е ситуирана непосредствено върху плажа, т.е., самолетите кацат тъкмо над него. Въпреки че наподобява занимателно, това е рисково.

През 2017 година една жена почина от гърмеж на реактивен мотор, до момента в който се държеше за оградата на летището дружно с други туристи, облечени в бански костюми. За пасажерите, които са на борда на самолетите, излитането е малко по-страшно от кацането, защото се насочват право към издигащата се планина зад летището.



Лондон Сити (London City, UK)
Летището Лондон Сити в действителност предлага неповторимо прекарване за пасажерите. При спусканетосамолетът заобикаля небостъргачите на столицатаи се отклонява към Канари Уорф преди да приземи под стръмен ъгъл, който може да направи прекарването сходно със втурване на хеликоптер. Това дава на пасажерите опцията да се любуват на впечатляващи гледки в центъра на Лондон.



Излитането от Лондон Сити също е вълнуващо, защото пистата е много къса и е ориентирана към реката Темза. Това постанова строги условия към самолетите и водачите, които би трябвало да осъществят бързо и качествено приземяване.
Летището в Тирол
Столицата на Тирол е обградена от планини. Тяеедно от най-големите предизвикателстваза водачите.Самолетите би трябвало да прелетят над върховете, достигащи съвсем 8000 метра, и да се оправят със мощните ветрове, които се носят от планините. В взаимозависимост от посоката напразно, на водачите може даже да им се наложи да извършат внезапно наклонение, с цел да маневрират в позиция за кацане в долината. Това изисква високо равнище на умения и опит от страна на водачите, с цел да се осигурятбезопасно кацане в тиролската котловина.
Пистата на Лукла (Lukla, Nepal)


Планинското летище Лукла в Непал притежававсички тези провокации - планини, мощни ветрове и къса писта. Това летище постоянно се назовава най-опасното в света и е входът към Еверест в планините на Непал.

Пистата на Лукла е ситуирана на скален скат сред високи планини и е относително къса - единствено 1729 метра. Краят й приключва право в бездна, което изисква водачите да бъдат доста деликатни и умели при кацането. За да помогне на самолетите да понижат скоростта и преодолеят мощните ветрове, пистата е даже нагоре.

Едно от неповторимите преимущества на Луклавъпреки всички компликации и опасности, е впечатляващата панорама, която пасажерите могат да видят по време на кацането и излитането. Това е извънредно прекарване за туристите и хората, които се насочат към планините на Непал.

Снимки: Unsplash
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР