В суданската столица Хартум продължават сблъсъците, въпреки обявеното примирие, което

...
В суданската столица Хартум продължават сблъсъците, въпреки обявеното примирие, което
Коментари Харесай

`Сблъсъците в Судан продължават, примирието изтича днес

В суданската столица Хартум не престават конфликтите, макар оповестеното помирение, което би трябвало да завърши довечера.

Междувременно „ Ал Джазира “ заяви, че нова страна се намесва в спора в Судан – специфичните полицейски елементи Централна аварийна полиция, известни измежду локалното население като Абу Тайра.

През предходната година Съединените щати постановиха наказания против полицейските елементи поради прекалено потребление на мощ по време на митингите след военния прелом в страната от есента на 2021.

„ Ал Джазира “ цитира Силите за бърза поддръжка, съгласно които разполагането на полицейското звено значи още един участник в спора и това евентуално ще провокира още повече напрежение и неустановеност в Хартум.

Сериозните конфликти в суданската столица продължиха, макар оповестеното помирение, което би трябвало да завърши довечера. Съобщава се за стълкновения в центъра на града наоколо до президентския замък. По-рано от армията излязоха с информация за конфликти и интервенции против съперниците им в околните до столицата Хартум Бахри и  Омдурман. От Силите за бърза поддръжка пък оповестиха, че са свалили боен аероплан в последния град.

Евакуациите от страната също не престават. Организиран от американското държавно управление ескорт дойде в Порт Судан. Според Държавния департамент с изключение на американски жители с конвоя пътуват и локални чиновници, работещи за посолството на страната, както и жители на партньорски и съюзнически страни, а задачата е да стигнат до саудитския град Джеда. От саудитското външно министерство оповестиха, че близо 4900 души са пристигнали досега в кралството. От министерството в Лондон от своя страна оповестиха, че са извели съвсем 1900 души с общо 21 полета от вторник насам. 

От Судан със аероплан бяха евакуирани още двама българи благодарение на външното ни министерство. През последните дни от размирната африканска страна сполучливо бяха изведени 34-ма наши сънародници.

Днес се чака да приключи и извеждането на евакуираните през Кипър. Страната е задействала всички механизми, с които разполага, с цел да им окаже филантропична, консулска и здравна помощ, оповестиха от кипърското външно министерство.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР