В студиото на „Тази сутрин по бТВ продължаваме с важни

...
В студиото на „Тази сутрин по бТВ продължаваме с важни
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Категорично е решението за сливането на болница „Лозенец“ със Специализираната детска болница

В студиото на „ Тази заран " по бТВ продължаваме с значими тематики, свързани със системата на опазването на здравето и по какъв начин България ще противодейства на новия вид Омикрон, има ли го в страната. Все въпроси, които обсъждаме със служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

- Министър Кацаров, потвърдиха ли се подозренията за Омикрон у нас?

До този миг не, само че най-вероятно ще се потвърдят. Няма да ни избегне. Защото такова е естеството на разпространяването на този вирус и по принцип на въздушно-капковите инфекции. Нито един от досегашните разновидности не ни прескочи, тъй че нямаме съображение да чакаме, че и този ще ни прескочи.

- Следи ли се от кое място е импортиран, пътят му, както на времето следяхме първите случаи и контактните?

На времето, както ги следяхме, в този момент се следи много по-добре, доста интензивно се изследват всички съмнителни случаи в търсене на вируса.

- Да уточним - до няколко часа, разбрахме ли вярно, че се чака да бъде доказан Омикрон и у нас, както казвате най-вероятно?

Да, да, чакаме. Не до няколко часа. Очаквам по принцип, че няма да ни прескочи, както не ни прескочи нито един от другите разновидности, няма причина да чакаме, че и този ще ни прескочи.

- Вие със успокоение гледате на това. Ще предприеме ли обаче страната и в частност здравните управляващи, някакви спомагателни ограничения?

Засега не се постанова. Предприели сме всички нужни ограничения.

- Защо го вършат другите страни, съгласно вас? Виждаме доста западни страни, а и освен, Израел си затвориха напълно?

Нашите граници бяха затворени за страните от Южната част на Африка доста преди Западните страни да го създадат. Не се постанова да го вършим. Те не го бяха създали и по тази причина затвориха по-късно.

- Как влизат в този момент примерно хората от Република Южна Африка?

Не влизат. Само, в случай че са български жители могат да влязат, като се слагат наложително под карантина. Ние не можем да върнем българските жители. Не можем да им откажем влизане в страната. Останалите не влизат.

- Според СЗО Омикрон може да аргументи съществени последствия в някои райони. Ние измежду тях ли сме?

Никой не е предпазен. Ние сме, както се вижда, от развиването на пандемията, всички сме поданици на планетата. Никой не може да се усеща предпазен. Защитени могат да се усещат единствено тези, които са имунизирани и са построили имунна отбрана.

- Доктор Кацаров, продължавате ли да твърдите, че сме пречупили вълната?

Това всичко го виждат. То е напълно очевадно. Страната ни от десетина дни към този момент не е в алената зона, в оранжевата зона е и е на път да мине в жълтата зона по брой на инфектирани.

- Защо тогава продължаваме да сме водачи по смъртност? 116 души единствено за последното денонощие.

Това е доста значим въпрос за смъртността. Общата смъртност в България по начало е доста висока. Ние бяхме преди всичко в света и преди пандемията по обща смъртност. По отношение на вируса, анализите, които вършим за аргументите за високата смъртност от коронавирус у нас. Няколко са аргументите. Една от аргументите несъмнено е сегашният делта вид по-тежко протича от предходните, само че главната причина съгласно мен е това, че доста малко хора се имунизираха. 90% от умрелите са хора над 60-годишна възраст неимунизирани. Това е главната причина. И третата причина за високата смъртност е неприятното положение на здравната система. Нашата здравна система е неефективна, неприятно проведена и това е третата причина за високата смъртност.

- Вие имахте ли тук някакъв детайл на самокритичност? Можехте ли да извършите в някоя от тези посоки, които очертахте в този момент, малко повече? Можеше ли процентът на имунизираните да е по-различен или смъртността една концепция не толкоз черна и не толкоз тревожна?

Ако съпоставим, леталитет се назовава, това е индикаторът, когато сравняваш смъртността, това е отношението сред броя на умрелите по отношение на броя на инфектираните, леталитетът при предходните две талази е бил по-висок, в сравнение с при сегашната. Статистически значимо по-висок. Това се дължи на това, че беше основана една по-добра организация. Ние направихме проект, нямаше безпорядък и суматоха при приемането на болните, и до момента не е имало. Не е имало проблем с обезпечаване на кревати и настаняване на болните или проблем с липса на медикаменти.

- Виждахме по какъв начин коли за спешна помощ обикалят столицата.

Кога сте видели? Един-единствен случай показахте и той съгласно мен беше нагласен.

- Ние показахме един-единствен случай, само че имаше и други случаи по медиите, в които се виждаше по какъв начин коли за спешна помощ търсят места за болните, къде да ги настанят. Прехвърляни бяха от болница в болница.

Искам да кажа, че в случай че е имало, това са изолирани случаи. Като цяло настаняването, организацията беше добра. Не е имало безпорядък и суматоха. Това си сложете ръката на сърцето. Да кажа друго обаче, което е значимо във връзка с имунизацията. Първото нещо, което направих като ме назначиха за здравен министър, беше да осигуря доставка на ваксини на персоналните лекари, да ги задължа от понеделник до четвъртък да имунизират единствено възрастни хора. И да насочва апел към всички да се имунизират. Тук бих желал да обърна внимание на нещо друго. Да обърнете внимание на средата, в която работихме. Половината от политическите партии, които в този момент с в Народното събрание, бяха очевидни или открити съперници на имунизацията. Организираха митинги. Искаха оставката ми по тази причина, че призовавахме хората да се имунизират. Смятам, че те също би трябвало да споделят най-малко част от отговорността за високия брой на умряли хора, тъй като умират неимунизирани хора.

- Нека да си напомним обаче какво сподели в ефира на „ 120 минути " единствено преди няколко дни доцент Ангел Кунчев.

- „ Министър Кацаров - имате ли разлики с него?

Имаме, то е обикновено да имаме, не във всичко можем да бъдем идентични. Министър Кацаров не разчита доста на нашето мнение - нито на моето, нито на сътрудниците в епидемиологичния отдел, прелестни епидемиолози апропо. Той си назначи собствен експерт, специалист, който да му дава препоръки, проф. Кожухарова е доста добър епидемиолог. Така че вършат каквото преценяват за вярно. Не че има неточности, съгласно мен неточности няма в реакциите. Има недооценяване, това което бих направил аз незабавно е отново споделям, голяма професионална ориентирана таргетирана акция ".

- Защо не разчитате на мнението на основния държавен здравен контрольор?

Той отсъстваше последните 2 месеца. Беше в болнични.

- Нямаше ли по какъв начин отдалечено да си сътрудничите. А и не е ставало въпрос явно единствено за последните два месеца.

Болен е индивидът. Защо да го запитвам, имаме специалисти.

- Той съгласно мен имаше поради, че кардинално не търсите неговата експертност. И че сте се оградили със свои хора.

Човек се доверява на хората, с които работи. Разбира се, до момента в който беше на работа, отчетите въз основата, на които са издавани ограниченията, са писани от него, правени са от него. Така че ние сме работили с него няколко месеца. В последните 2 месеца, когато беше разгарът на акцията, не беше там.

- Проф. Мира Кожухарова ли е най-хубавият епидемиолог в страната? Затова ли я наградихте?

Тя се оправи чудесно с ограниченията, с оценката на епидемиологичната обстановка и с ограниченията. Сега, кой е най-хубавият, кой не е най-хубавият.

- Смъртността обаче остава висока, както и дружно тук констатирахме това. Министър Кацаров, несъмнено сте чули рецензиите за разпределяне на награди във към момента разрастваща се пандемия, нужно ли беше това съгласно вас?

Търсихме метод да подтикваме хората да се имунизират. Това беше метод да се подтикваме хората. Коя премия имате поради? За проф. Мира Кожухарова? Проф. Мира Кожухарова се оправи ослепително като специалист.

- Имаше укор за това дали тъкмо в тази обстановка, в тази разрастваща се пандемия при доста висок брой към момента смъртни случаи в страната.

Точно в тази обстановка, когато епидемиологичната вълна е пречупена, когато страната излиза от алената зона, върви към оранжева, отива към жълта зона. Точно в тази, страна, която, обърнете внимание, желая доста добре феновете ни да схванат и това. Ние бяхме изправени в риск страната да влезе в цялостен локдаун, както се случва Чехия, в Австрия, в други европейски страни сега, в Латвия и то не за ден-два, за три месеца излизат в цялостен локдаун, това щеше да сложи под риск и под опасност да се проведат парламентарни и президентски избори, да въвлече страната в конституционна рецесия. Ние избегнахме всичко това без да пристъпваме към локдаун и виждате, че епидемиологичната вълна е преобърната.

- Цената не беше ли ежедневно регистрирани хиляди случаи, някои дни доближиха и до 5000 и смъртност такава, каквато мъчно можем да допуснем на фона на популацията на България и на демографията, която имаме?

Да, по този начин се развива пандемичната вълна и тя беше пречупена. Броят понижава.

- Само че доцент Кунчев, отново ви връщам към неговите думи, сподели и приказва за недооценяване на обстановката и за огромна акция, която би направил той в тази ситуация, евентуално, с цел да се усили процентът на имунизираното население. В този случай допуснахте ли неточности?

Да, допускам, че е могъл да направи такава огромна акция в държавното управление на ГЕРБ, т.е. при започване на имунизацията. Едно от нещата, съгласно мен, една от аргументите за ниските равнища на имунизация е неприятният старт на имунизационната акция. Аз не желая да се връщам натам, нито да диря опрощение в предишното. Важното е, че в този момент след въвеждането на зеления документ, в случай че ние имахме лятото по 20-30-40 хиляди дози седмично сложени ваксини, в този момент имаме по 130-140 хиляди дози ваксини. Хората като че ли осъзнават смисъла и поредността на това нещо, осъзнаха смисъла на зеления документ. Аз виждам хора, които се държат като европейци сега.

- Дайте ни тогава правилна информация след въвеждането на зеления документ до днешна дата какъв брой се е нараснал процентът и като брой хора, които са се ваксинирали?

130-140 хиляди седмично при 30-40 хиляди преди този момент. В момента общо поставените дози са 3 милиона и 450 хиляди, това е порядъкът. 1 милион и 800 хиляди души са изцяло ваксинирани, това са данните към днешна дата. 27% е сега. И отново сме на дъното, отново сме последни, да. Имаме доста да наваксваме. И по тази причина употребявам случая да насочва още един апел - ваксинирайте се, хора, това избавя живот.

- Само че се заприказва също по този начин за подправени документи. Къде и какъв е контролът на Министерство на здравеопазването в този смисъл?

Контролът е на тези, които управляват закононарушенията. Прокуратурата, следствието, Министерство на вътрешните работи. По моя самодейност при вицепремиера Рашков беше извършена среща, беше основана работна група под тяхната закрила и открито съдействие сред всички, които имат отношение към издаването на документи, като се потегли от „ Информационно обслужване ", компанията която обслужва софтуера, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и останалите служби, основана е такава организация, води се борба. Тя не е лесна. Никак не е лесна. Но има резултати. Има открити случаи на издадени подправени документи, на задържани хора.

- Има ли наказани? Защото хората в този момент се питат - ние акциите ги видяхме. Имаше такива в Раковски, в Асеновград, във Велико Търново, Габровско. Въпросът е какво се случва с лекарите, които са взели участие във въпросните схеми, остават ли след това в системата на опазването на здравето?

Това е развой. Вината би трябвало да се потвърди несъмнено с влезнало в действие правосъдно решение, това е развой.

- Въпросът ми е дали следите до дъно? Дали сходни хора, които позволяват системата да бъде изкривявана и позволяват сходни порочни практики, по-късно ще имат опция да практикуват?

Ако съдът ги осъди, няма да могат да практикуват още веднъж. Това значи, въпреки всичко сме правова страна, би трябвало да има влезнало в действие, всеки е почтен до доказване на противното. Що се отнася до подправените документи, има нещо, което е доста по-важно от това да бъдат преследвани издателите на такива документи - то е всеки от нас да се убеди, че това е най-глупавата концепция, която може да имаш, да си извадиш подправен документ и да поставиш под риск живота на себе си, на околните си и от горната страна на това да платиш за това.

- Отново по тематиката за имунизациите. Говорихте преди време, в това число и тук в студиото на „ Тази заран ", че ще въведете наложителни ваксини или най-малко обмисляте за избрани обществени групи и чиновници. Отказахте ли се от тази концепция?

Не, в никакъв случай не съм обсъждал концепция за въвеждане на наложителни ваксини. Задължение за зелен документ за наличие на работното място - да, въведохме го за лечебните заведения. Без зелен документ не могат да влизат на работа.

- Защо не сработва в този момент за Народното събрание?

Не желаят да го одобряват. Това, което ви споделих доскоро, половината партии са съперници.

- Вие ще настоявате ли? Защо съгласно вас е значимо да излъчим сигнал към обществото?

Важно е. Това е методът, когато приказваме по какъв начин да убедим хората да се имунизират, един от методите е персоналният образец. Хората, които са определени да ръководят, които са спечелили доверието на хората, с персоналния си образец да покажат, че това е значимо, че това е верният път. Когато обаче от трибуната на Народното събрание ги разколебават, какво повече да се направи за процеса?

- Европейска комисия заприказва за наложителна имунизация, въпреки и страхливо. Привърженик ли сте на сходна концепция?

Аз съм последовател на това имунизацията да бъде доброволна, това да бъде непринуден и съзнателен избор на всеки един от нас. Няма по-силен тласък от това да спасиш живота на себе си и на околните си. Защо да задължа някой да си избави живота? Мисля, че всеки би трябвало да го осъзнае и разбере това нещо. И мисля, че от ден на ден хора го схващат.

- Не по-малко значима тематика от имунизацията е и тематиката с тестванията. Заложихте ли капан на просветителния министър акад. Денков с обезпечаването на тестванията за по-големите възпитаници?

Не, за какво да съм му заложил капан?

- Той с тези думи разяснява в ефира на „ Тази заран " и сподели по този начин - последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат назад децата. Стана ясно, че МОН са били изолирани от този развой. Защо няма поканени техни представители във времето, в екипите, когато са били обсъждани тематиките с тестванията?

Поначало всяко ведомство обезпечава за себе си проби. Ние имаме задължението да осигурим проби за нашите РЗИ-та. В казусът МОН би трябвало да обезпечи тестванията за учебните заведения. Ние се съгласихме, защото това е доста сложен развой, както зеленият документ се приложи за първи път в нашата страна, по този начин тестванията на милиони възпитаници за пръв път по едно и също време всички, е доста комплицирана задача. В интерес на истината МОН се оправи по един превъзходен метод. Ние се ангажирахме, тъй като си даваме сметка какъв брой е мъчно да се провежда този развой, ние се ангажирахме да им помогнем като вместо тях закупим тестванията. Закупихме тестванията. Имаше закъснение в доставката на тестванията. Не го укривам.

- Той споделя - грешката, която направих е, че се предоверих, че ще има проби?

Има проби. В момента има обезпечени проби най-малко доникъде на януари. Договорени, доставени задоволително, тъй че всички деца да бъдат на учебно заведение.

- Беше ли повода за тестванията и по-скоро тяхната цена причина за премахването, отстраняването на вашия заместител Димитър Петров. Ето какво сподели той в телевизионно изявление - капакът за моето уволняване беше моментът, в който попитах Стойчо Кацаров за какво тестванията за учениците са токова скъпи. Така ли е това?

Не. Сега, хората да знаят, че не аз отстранявам заместник-министри. Заместник-министрите се назначават и уволняват от премиера, не от министъра. Доколкото знам уволнението му е обвързвано, сгазил е лука някъде, по тази причина са го уволнили. Премиерът назначава и уволнява заместник-министрите, не министърът.

- Т.е. вие по никакъв метод не сте взели участие в диалога, в решението?

Той взима решението, той подписва заповедите. Да ви кажа в този момент, не желая и да знам. За тестванията да ви кажа, за цената. Правителството с разпореждане, защото това не е планувано в нашия бюджет да купуваме проби за учениците, държавното управление с разпореждане ни разпореди да закупим 1,5 милиона теста и ни отпусна сумата за това - мисля че 10-12 милиона лв. беше сумата за 1,5 милиона теста. С тези средства вместо 1,5 милиона теста, ние закупихме 4,7 милиона теста, три пъти повече. Цената, на която закупихме тестванията е близка до цената, на която се купуват по-евтините назални проби за възрастни. Постигнахме извънредно ниски цени. Имаше закъснение в доставките, само че ние сме купили три пъти по-голямо количество.

- Работят ли изобщо тези проби при толкоз ниския, незабележим % позитивни проби, които следим? Доц. Кунчев също изрази подозрение в това отново в предаването „ 120 минути "?

Всеки има право да се съмнява във всичко. В обявата за закупуване на проби е заложено тези проби да имат европейски документ за качество. Да са вписани производителите им в листата, утвърден от Европейска комисия и да имат сензитивност и специфика 90-99%. Това са критериите, на които са купувани. Ние залагаме на тези справедливи критерии. Това, което вие ми казвате, са някакви персонални отзиви, догатки, догадки и хипотези.

- Това, което излиза наяве обаче от думите на вашия към този момент някогашен заместник-министър Попов, че са били променяни изискванията по тези контракти в последния миг. И решенията за това са били взимани персонално от вас?

Нищо сходно. Никакви условия не са променяни. Това, което променихме сред първата и втората поръчка, защото при първата поръчка имаше закъснение от страна на един от доставчиците....

- Конкретен образец - беше поставена наказателна клауза от 0,5% дневно за забавяне документите, по-късно компаниите получиха контракти с 10% наказателна клауза и се отхвърлиха, споделя той?

Не е правилно. Не е осведомен. При първата поръчка нямаше наказателна клауза планувана в договорите. Ние бързахме извънредно доста. Тя беше оповестена за 3 дни, до три дни трябваше да бъдат доставени, с цел да се върнат децата на учебно заведение. Имаше компании, които не извършиха ангажимент. Сключиха контракт, само че не доставиха тестванията в периода, в който искахме. За да избегнем това при втората покана, предвидихме в контракта да се включи наказателна клауза, % наказателна клауза за всеки ден забавяне. Това разколеба част от компаниите, които другояче вземат участие в поръчката, само че като видяха, че ще заплащат наказателна клауза за закъснението, отхвърлиха да сключат договорите. Така успяхме да сключим контракти тъкмо с тези, които в действителност ще ги доставят и доставките са направени.

- Д-р Кацаров, още една зона на напрежение. Протести на лекарите от болница Лозенец поради ваше решение, предложение да се слее със Специализираната детска болница. Категорично ли е решението ви, има ли заплаха, такава показват представителите на болничното заведение, че това може да засегне финансирането на лечебното заведение и договорите със Здравната каса?

Категорично е решението. Правителствена болница е една особеност, един анахронизъм от времето на тоталитарната страна. С това решение властта се отхвърля от своята привилегия да има лична болница и я дава на най-скъпото, на това което най-вече ценим всички - на болните деца. Това е най-хубавото място, това е най-луксозната болница, най-хубавото място в София, където да предоставим на децата, тъй като и сега те се лекуват в доста неприятни условия, може да отидете да видите сегашната детска болница. Това решение е издържано от всички гледни точки. В двора на тази болница има опция да се построи новият корпус, който 10 година се приказва, несъмнено и във вашето студио са гостували стотици хора да разискват този въпрос, за там сме планували и заложения в Националния проект за възобновяване и резистентност, който ще се финансира от Европейски Съюз, да се сложи протонен ускорител. Това ще бъде устройство за лъчелечение на окнологични заболели деца, единственият в цяла Източна Европа. Това ще се трансформира в идващите няколко години в най-модерния медицински и образователен център в страната. Това е вероятността пред „ Лозенец ". Сега, това че няколко души са се закачили там на хранителната верига или имат някакви апетити към терени, към места, употребяват страховете на хората, насаждат страхове измежду хората е безусловно безпричинно.

- Не единствено. Има съмнения за това, че това е обвързвано с назначението на съответни лица, близки до вас?

Няма да има назначение. Едната болница се влива в другата, остава управлението, което е сега. Няма да се назначават нови лица.

- Вижте какво споделя ръководителят на АГ клиниката в болничното заведение доцент Дорина Асенова, тя пита в телевизионно изявление за какво толкоз обичате тази болница и дали тази остаряла обич в кавички, не е обвързвана с предишното с неспечелени каузи ваши против болница „ Лозенец "?

Мои? Аз не съм водил каузи против болница „ Лозенец " в никакъв случай. Защо да повеждам каузи против болница „ Лозенец ". Отново споделям - властта се отхвърля от своята привилегия и дава най-луксозната болница за лекуване на болните деца. Това е най-хубавото нещо, това е Коледа. Нямаше да се случи, в случай че аз и екипът ми не бяхме хора решителни, които желаеме да променим нещата. Ние сме хора, които правят работа. Нас са ни извикали да свършим работа и ние свършихме тази работа. Поставихме началото и доста се надявам тук желая да насочва един апел към идващото държавно управление, доста се надявам, това е смяната. Сегашното положение е статукво. Това, което вършим ние е смяната. Моля ви, продължете смяната по метода, по който е стартирана. Това е почтеното решение. Ако желаеме честност, това е почтеният метод. Нека дадем всичко това на децата, на това, което ни е най-скъпо.

- Като говорите за смяната, Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната " показа в „ Лице в лице ", че нито един от съдружните сътрудници не е желал да поеме Министерство на здравеопазването. С вас водени ли са сходни диалози?

Не. Много е мъчно. Много е сложна обстановката, те го схващат прелестно всички. И да ви кажа почтено, притискам палци на идващия министър. Пожелавам му триумф от все сърце. Готов съм, в случай че има потребност от съвет или нещо друго, с удоволствие да му го дам, тъй като той ще седне на един доста парещ стол, който е гръмоотвод за всички недоволства.

- Вие ще останете ли в политиката?

Не, аз от дълго време не съм в политиката. Заех се да свърша съответна работа и си потеглям задоволен, тъй като считам, че направих най-хубавото допустимо, което можеше да се направи в тази обстановка.

- Грешката, която допуснахте в границите на тези 8 месеца?

Няма такава неточност, която да доклада. Няма такава груба неточност. Със сигурност могат да се намерят доста недостатъци. На доктрина евентуално има, не евентуално, има и по-добри благоприятни условия, нали, по-адекватни решения в даден миг. Но в обстановката, в която се намирах, с това политическо опълчване, с тези митинги, с тези опити на гърба на болните, на Здравното министерство да се завоюват политически дивиденти, убеждавам ви, това беше допустимо най-хубавото, което можеше да се направи в тази обстановка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР