В Страсбург днес се проведе първото пленарно заседание на Конференцията

...
В Страсбург днес се проведе първото пленарно заседание на Конференцията
Коментари Харесай

ЕС е огромно животно, което се движи бавно: Започват мащабни дебати за промени

В Страсбург през днешния ден се организира първото пленарно съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа, в която участваха и жители от другите страни. Конференцията съставлява поредност от прояви и полемики, които целят да доведат до промени в Европейския съюз. Гражданите в цяла Европа, в това число България, към този момент могат да вземат участие в деянията посредством многоезичната цифрова платформа, налична на всички 24 публични езика на Европейски Съюз, съобщи кореспондентът на.

Целта тези полемики да не бъдат следващата говорилня, а да има действителни промени, даже и законодателни, тъй че Европейският съюз да стане ефикасен и да работи по-бързо. Присъстваха доста младежи.

Всички български жители, които желаят да се включат в дебатите, могат да направя това на платформата, която съществува и на български. Темите, които ще се разискват са разнообразни - господство на закона, миграция, климатични промени, външни връзки и доста други.

Ето какво споделиха още участниците и политиците. Ними е на 20, тя съставлява жителите на Финландия в първата пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа. Според нея младежите повече би трябвало да получават думата, даже по тематики защита или сигурност.

" Надявам се, че тази конференция да се трансформира в освен това от следващата безсмислена консултация или разговор. Истински се надявам да има съответни дейности. Бях скептична, само че в този момент виждам политици на високо равнище, които вършат обещания и давам обещание даже основни законодателни промени. Аз съм прелестно сюрпризирана ", означи Ними Нори - цивилен представител на Финландия.

За Ги Верхофстад, който ръководи Конференцията от страна на Европарламента, Европейски Съюз " е голямо животно, което се движи постепенно " в избрани моменти и това би трябвало да се промени.

" Трябва ни Европейски Съюз, който може да работи по-бързо, по-ефективно, изключително във външната политика, нещо което сега нямаме. Около това се върти цялата полемика - какво да създадем, с цел да променим нещата. Защото в света от на следващия ден, който ще бъде доминиран от американците и китайците ние ще би трябвало да имаме по-бърз или ефикасен Европейски Съюз или ще загубим всички борби против тях ", съобщи Ги Верховстат - " Обнови Европа ".

Нуждата от промени е обвързвана и с промени в договорите на Европейския съюз.

" Във външните работи, защитата, световните връзки - мисля, че има потребност от промяна на договорите на Европейски Съюз, само че първо би трябвало да установим какво тъкмо ще променим и тогава да го създадем ", уточни Манфред Вебер - ръководител на групата на ЕНП.

" Някои хора не желаят да приказват за смяна на договорите на Европейски Съюз. Ако хората желаят да ги променим, би трябвало да го създадем, да се опитаме да създадем европейските институции по-отворени и по-гъвкави и да действаме бързо. Понякога договорите не ни дават опция да действаме бързо, да вземем за пример при правилото на единогласие във вземането на решения, свързани с външната политика ", съобщи Ираче Гарсия Перес - ръководител на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Конференцията за бъдещето за Европа ще продължи една година. Една година, в която хората могат да кажат какво желаят да трансформират в Европейския съюз и да се надяват, че политиците ще ги чуят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР