В сряда продължава първото заседание на 49-ото Народно събрание, на

...
В сряда продължава първото заседание на 49-ото Народно събрание, на
Коментари Харесай

Работи ли парламентът срещу президента? Коментира експерт

В сряда продължава първото съвещание на 49-ото Народно заседание, на което би трябвало да бъде определен ръководител на Народното събрание. Засега обаче не е ясно дали това ще се случи, тъй като двете най-големи обединения в Народното събрание даже не договарят по въпроса.

Като печелене на време дефинира тази тактичност на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.
-->
" Или по-скоро върви една игра на надхитряне сред президента и първите две парламентарни групи, като такива още няма, тъй като, с цел да се записват би трябвало да се избере ръководител на Народното събрание ", сподели Киров пред Българска национална телевизия.

" В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, с цел да стартира въртележката за възлагане на проучвателни мандати, тъй като няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи съвещания, с цел да стартира тези три поредни опита. Тези опита няма да стартират, до момента в който не се конституционализира Народно събрание, до момента в който не бъде определен ръководител на Народно събрание ", посочи професорът.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна стратегия, само че законодателна стратегия на 49-ото Народно събрание не може да има, тъй като право на законодателна самодейност има Министерският съвет, има всеки депутат, сподели Пламен Киров. Според него има 25 плана, които са импортирани от служебното държавно управление и в случай че това е законодателната стратегия, е малко необичайно двете обединения да разискват програмата на служебното държавно управление.

Киров сподели, че екипите имат евентуално единогласие във връзка с търсене на отговорност на основния прокурор.

Смята обаче, че най-последователно в това Народно заседание се държи най-малката политическа мощ - " ИТН ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР