В сряда холандците ще гласуват, за да изберат нов парламент

...
В сряда холандците ще гласуват, за да изберат нов парламент
Коментари Харесай

Как да гледате холандските избори като професионалист?

В сряда холандците ще гласоподават , с цел да изберат нов парламент на избор с доста остриета на ножа, като три огромни обединения се състезават да предложат идващия министър-председател, написа „ Politico “. След 13 години като водач на Нидерландия Марк Рюте напуща Хага , откакто четвъртият му кабинет подаде оставка предишното лято поради миграционни разногласия .

Дилан Йешилгьоз, наследникът на Рюте, отпред на консервативно-либералната Народна партия за независимост и народна власт (VVD), води полето – и победа ще я направи първата жена, която ще бъде министър-председател на Холандия. Но тя е една до друга в анкетите с центриста Питер Омцигт, който се носи на вълна от известност, откакто сътвори партия единствено преди три месеца.

Кой взе участие в конкуренцията?

Въпреки че изминаха единствено две години от последните холандски избори , доста от кандидатите са нови, в това число двамата любимци. Йешилгьоз стана новият водач на VVD след известието на Рюте през юли, че напуща холандската политика. Въпреки че е щерка на кюрдско-турски бежанци , тя възприе твърда позиция във връзка с имиграцията, обещавайки да вкара двустепенна система за леговище .

Омцигт се обрисува със своята новосъздадена партия Нов обществен контракт (NSC) като любимец на изборите в социологическите изследвания, само че до момента не е ясно дали желае да бъде министър-председател. Неговите рецензии към неприятната администрация и грубите държавни неточности , като абсурда с детските надбавки през 2021 година, му завоюваха месиански статут, който съперниците му мъчно оспориха.

Франс Тимерманс напусна работата си като еврокомисар по климата, с цел да управлява взаимната акция на Лейбъристката и Зелената партия. Единственият ляв претендент, който има високи позиции в социологическите изследвания, Тимерманс приканва за нова най-висока ставка на налога върху приходите и 65-процентно понижение на холандските излъчвания на парникови газове до 2030 година – над задачата от 55 % за Европейски Съюз.

Герт Вилдерс е най-дълго управлявалият народен представител с 25 години зад тила си, само че неговата антиислямска и антиевропейска партия в никакъв случай не е била в държавното управление. Той даде знак за подготвеност да смекчи антиислямската изразителност , с цел да бъде част от идната коалиция; партията му сега е четвърта в статистиките след съюза на Зелените и лейбъристите.

Каролайн ван дер Плас стана фаворитка на медиите през март, когато нейното дясно популистко Движение на фермери и жители BBB победи на провинциалните избори и стана най-голямата партия в горната камара на холандския парламент. Тази инерция изчезна и партията сега е на пето място в прогнозата. Общо 26 партии вземат участие в изборите , само че единствено 17 се чака да завоюват място.

За какво да следите

В Холандия в последна сметка постоянно е игра на цифри .

Нито една от огромните партии не събира над 20 %. Следователно е доста евентуално една нова коалиция да се състои от най-малко три, а може би даже повече партии. Това също значи, че партиите към този момент приказват за вероятни обединения .

За разлика от своя предходник, ръководителят на VVD Йешилгьоз не изключи да работи с Вилдерс, което може да докара до коалиция, формирана от четири центристки и десни партии , в това число BBB и NSC. Но Омцигт акцентира, че не е отворен да работи с Вилдерс, тъй като „ като партия можете да съставите единствено държавно управление, което се придържа към класическите съществени права “ . Вилдерс от дълго време приканва за възбрана на джамиите, Корана и ислямските учебни заведения . Това оставя опцията за държавно управление на малцинството, в което VVD, NSC или BBB биха получили поддръжката на партията на Уайлдър. Йешилгьоз обаче призна, че няма огромен интерес да управлява кабинет на малцинството , в случай че нейната партия завоюва максимален дял от гласовете.

Дясноцентристко държавно управление би било огромно отчаяние за Тимерманс. Ръководителят на Зелената договорка флиртуваше с евентуална коалиция, включваща NSC, даже стигна до такава степен, че сложи под въпрос крайния период на страната до 2030 година за понижаване на половина на азотните излъчвания – основен миг в предизборната стратегия на алианса .

Ако изключим вероятни спекулации, социологическите изследвания към момента могат да се трансформират доста. Значителен дял от гласоподавателите вземат решение през последните няколко дни за коя партия да гласоподават, което значи, че заключителен спор или ненадейно събитие към момента могат да раздвижат нещата.

Как работи всичко?

Парламентът се състои от 150 депутати, които се избират на всеки четири години или по-рано, в случай че държавното управление се разпадне (което се случва много често). Гласуването в Холандия се основава на съразмерно посланичество, което значи, че всички гласове, подадени за даден претендент, се броят като гласове за партията на претендента . За разлика от Обединеното кралство и Германия , Холандия не е разграничена на изборни региони , като гласоподавателите избират кой да ги съставлява в техния съответен изборен регион. Вместо това има обединен народен изборен регион, с места, разпределени съразмерно на общия народен избор. Освен това няма закрепен изборен предел за посланичество , какъвто е в Италия да вземем за пример, където партиите би трябвало да получат най-малко 3 % от гласовете, с цел да получат място в Народното събрание. Вместо това общият брой годни гласове, подадени на изборите, се разделя на 150, с цел да се получи квота от гласове, нужна за обезпечаване на едно място. На последните избори тази квота беше съвсем 70 000 – което значи, че в случай че една партия завоюва 700 000 гласа , да вземем за пример, тя получи 10 места. Понякога партиите трансферират своите непотребни гласове (т.е. остатъците, които не се прибавят към друга квота) на друга партия, с цел да ѝ разрешат да завоюва в допълнение място.

Депутатите се избират съгласно позицията им в кандидатската листа на тяхната партия. Въпреки това, в случай че политик , който се е класирал по-надолу в листата, получи доста „ преференциални “ бюлетини , които гласоподавателите имат право да хвърлят, с цел да посочат желания от тях претендент, те могат да се придвижат нагоре в листата, с цел да заемат място в Народното събрание, като изтласкат по-малко „ желан “ претендент.

Кога ще разберем резултатите?

В изборната нощ и несъмнено не късно. Социологическата компания Ipsos ще разгласява първите прогнози за резултатите, които нормално са много точни, в 21:00 часа. като затварят изборните секции. Те се основават на екзитполове, които на изборите през 2021 година бяха единствено част от процентния пункт от крайните резултати на всички партии като се изключи една.

Около среднощ най-голямата осведомителна организация в страната разгласява първичната си прогноза, основана на регистрираните резултати от определени общини, които отразяват цялостното изборно държание в страната.

Какво се случва по-късно?

В деня след изборите 150-те новоизбрани депутати разискват резултатите и избират осведомител – върховен общественик, който преглежда вероятни държавни обединения.

След като бъде разпозната евентуална коалиция, информаторът назначава форматьор, нормално водач на най-голямата партия, който има за задача да създаде съдружно съглашение . Това може да отнеме месеци и в действителност продължи рекордните 299 дни , преди Рюте да образува своя четвърти и финален кабинет през 2021 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР