Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на руската държавна

...
Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на руската държавна
Коментари Харесай

„Грийнпийс“: Рестартирането на Запорожката АЕЦ е ядрена заплаха за Европа

Централна и Източна Европа изрично осъжда проектите на съветската държавна нуклеарна компания „ Росатом “ и на съветското държавно управление да пристъпят към рестартиране на нуклеарните реактори на атомната централа в Запорожие .

Преди броени дни съветското държавно управление показа на Международната организация за атомна сила /МААЕ/ формален документ с първите детайлности за проектите си. Сред тях е построяването на огромна помпена станция , която да доставя вода на атомната централа. Понастоящем тя няма достъп до вода поради разрушаването на язовир Каховка на 6 юни 2023 година Шестте реактора на АЕЦ „ Запорожие “ са спрени от 2022 година

Протест на „ Грийнпийс “. Снимка: „ Грийнпийс “

„ Откакто на 4-ти март 2022 година Русия нападна, повреди и окупира атомната централа в Запорожие, рискът от нуклеарна злополука е висок. Ако се продължи с проектите за рестартиране на реакторите, този риск ще стане доста по-сериозен “ , сподели Шон Бърни , нуклеарен експерт на „ Грийнпийс “–Централна и Източна Европа.

„ Представеният на МААЕ документ е възмутим. Русия твърди, че нейната основна задача е да предотврати заканите за сигурността и сигурността на централата, основани от режима в Киев. Не! Заплахата от нуклеарна злополука се дължи напълно на войната на Русия и на съветската окупация на централата. Това е още един случай на изнудване с евентуален риск за нуклеарна злополука в Украйна и Европа “, разясни Бърни.

Руснаците за първи път разкриват желанието си да изградят помпена станция. Тя ще има потенциал да доставя към охладителния контейнер 18 000 кубически метра вода на час. Поддръжката на сериозните съоръжения е изцяло несъответстваща и поради военните дейности централата 8 пъти остана без електричество .

„ Електроснабдяването остава несигурно, а то е от значително значение за работата на водните помпи за изстудяване на реакторите и на отработеното нуклеарно гориво, както и за други системи за сигурност “ , предизвести Ян Ванде Пюте , нуклеарен експерт в „ Грийнпийс “–Белгия. Той уточни:

„ Водоснабдяването е доста компрометирано след разрушаването на язовира в Каховка. В тази обстановка рестартирането на един или повече реактори е не просто възмутително, само че и демонстрира очевидно неуважение на протоколите за нуклеарна сигурност. Международната общественост, МААЕ в това число, би трябвало незабавно да постави старания, с цел да спре осъществяването на тези проекти. “

Ядреният специалист подсети също, че „ Росатом “ няма никакви законови пълномощия да експлоатират Запорожката АЕЦ – правото е напълно на украинския регулатор и притежател. Липсват им и задоволително квалифицирани служащи, осведомени с тази централа.

„ Грийнпийс “–Централна и Източна Европа приканва Европейски Съюз да наложи наказания на „ Росатом “ и техните нуклеарни сътрудници в Европа и света. Организацията интензивно поддържа развиването на възобновимата сила в Украйна.

Иранският президент дружно с външния си министър починаха при злополука с хеликоптер

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР