В срок до 7 дни ще бъдат давани отговорите на

...
В срок до 7 дни ще бъдат давани отговорите на
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Пациентите ще получават отговор за помощните средства до 7 дни

В период до 7 дни ще бъдат давани отговорите на подадените заявки за даване на помощни средства от РЗОК/НЗОК. Известието ще бъде предоставяно по мейл или телефон, без да се постанова хората с увреждания да посещават офис на РЗОК. До шест месеца след утвърждението пък пациентът ще може да си го получи от търговец на дребно, сключил контракт с НЗОК в цялата страна. В случай на отвод пациентът има право да апелира по административно-процесуалния кодекс както до шефа на РЗОК, по този начин и до шефа на НЗОК, като може да изиска да му се разпечата отводът, с цел да може да го приложи към жалбата си. Това заяви шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев на конференция през днешния ден.

Той посочи, че в случай че човек с увреждане има издадено пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 година и все още не е подал заявление към Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), би трябвало обаче да се подаде заявление на хартия в определена от индивида РЗОК за разпределяне на помощно средство. Заявлението може да бъде подадено персонално или посредством упълномощено лице, или посредством лицензиран пощенски оператор, с противоположна квитанция, към което да се приложи медицински документ, публикуван от експертна лекарска комисия.

„ Ако няма изписано специфицирано помощно средство в медицинския документ, публикуван от експертна лекарска комисия, индивидът с увреждане може самичък да си го избере и да го съобщи от спецификацията, одобрена от Надзорния съвет на НЗОК, която ще му бъде показана от чиновник на РЗОК. Това е и повода да бъде подадено в този случай заявки на хартия. Ако пък е издадено пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК и към този момент е подадено заявление за разпределяне на помощно средство или здравно произведение до АСП преди 1 юли 2022 година, то ще бъде отпуснато от Агенцията по досегашния ред “, добави проф. Салчев.

Хората с пожизнено решение с отпуснати помощни средства с годен експлоатационен период са 77 417, а тези с пожизнено решение, при чиито помощни произведения експлоатационният период изтича на 1 юли, са 183. „ В случаите с изтичащите периоди би трябвало да подадат ново заявление “, сподели проф. Салчев.

В отговор на въпрос по кое време НЗОК ще стартира да заплаща тоталните протези за обеззъбените хора на, защото трудът на зъболекарите се заплаща, проф. Салчев отговори, че зъботехниците не са договорни сътрудници на Касата. „ Имам предложение тези медицински произведения, които са и помощни средства, да влязат в спецификацията за следващата година и да минат по този ред “, сподели той. За да се случва това обаче, зъботехниците би трябвало да се записват по съответния ред като производители на медицински произведения.

Списъкът на специалисти от РЗОК, които ще бъдат контактни лица и ще подават информация към НЗОК и ИО за зародили проблеми или проблеми, можете да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР