В средата на ХХ век двама работници във Великобритания откриват

...
В средата на ХХ век двама работници във Великобритания откриват
Коментари Харесай

Мумиите от блатата

В средата на ХХ век двама служащи във Англия откриват глава на жена в тресавище и оповестяват в полицията. Полицаите арестуват локален гражданин, обвинен в убийството на жена си. Той признава, че е разчленил натрупа и го е хвърлил в блатото, само че експертизата открива, че дамата е умряла през I век от н.е.

Инцидентът слага началото на находките на английските блатни мумии.

Европа – континентът на мумиите

При думата „ мумия “, незабавно се сещаме за Африка, защото още от учебно заведение знаем за древноегипетските мумии. След това сме научили за открития в Алпите Йоци – Ледения човек, заледен в епохата на бронзовия век, и даже за „ принцеса Укок “, която сякаш въздейства на хода на международната история.

Известни са мумиите от Чинчоро, Сан Педро и Сан Андреас. Но всичко това е някъде доста далечно. А всички ли знаят, че Северна Европа е безусловно „ тъпкана “ с мумии, въпреки и много необикновени. Това са по този начин наречените блатни мумии, или блатни тела – сносно непокътнати остатъци от антични хора, откривани при добива на торф в Северна Европа. Те са намирани и в Англия, в Дания, Германия, Нидерландия, Ирландия и даже Швеция.

Благодарение на характерните особености на торфа блатните мумии са пристигнали до нас безусловно в идеално положение. Те имат кожа, непокътнати са даже вътрешните им органи (което липсва при античните мумии), по тази причина те се явяват доста забавни за проучване обекти. Тяхното проучване към този момент е дало доста познания за заболяванията, храненето, облеклата на хората от бронзовата и желязната ера.

На какъв брой години са хората от блатата?

Египетските мумии наброяват хиляди и се срещат във тип на хора, до момента в който мумифицираните котки се пресмятат на тонове. Но в торфените блата на Европа също са открити повече от хиляда мумифицирани тела. Редица от мумиите на практика не са наранени от процеса на разложение, въпреки други да са се съхранили доста по-зле.

Обикновено на тях са се натъквали локални служащи, добиващи торф в блатата. Ето за какво доста от тези находки се оказали изгубени за науката – заради незнание хората просто не съобщавали за тях.

Със модерни способи за радиовъглероден разбор е изяснено, че откритите мумии принадлежат на хора, живели преди 2000-2500 години, само че има и находки с по-голяма античност, да речем – Жената от Келберг, умряла към 8000 години преди новата епоха. Интересно е, че цветът на кожата на множеството от тези мумии е черен, а на косите им – червен. Но това не значи, че са негри. Такива са особеностите на консервиращото влияние на торфа върху човешките тъкани и коси.

Как са се озовали в блатата?

Причините, заради които античните хора а станали блатни мумии, може да са няколко. На някои от телата няма никакви следи от насилствена гибел, тъй че те по-скоро са потънали тривиално. Но други са били принесени или в жертва на боговете, или по този начин са били… наказвани и може да се каже, че си имаме работа с най-древните на планетата закононарушения. Те най-често са били удушавани, нормално с връв, или гърлото им е било прерязвано.

Научете още за Блатните хора

Днес доста се написа за опциите за клониране на антични животни по съхранените в техни остатъци парченца ДНК. Планира се клонирането на мамути и даже динозаври, само че по отношение на блатните хора, всички сходни опити са обречени авансово на крах. Тяхната ДНК, както се оказва, е изцяло разрушена от времето.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР