Преди няколко десетилетия археологът Том Дилехей (Tom Dillehay) направил значимо

...
Преди няколко десетилетия археологът Том Дилехей (Tom Dillehay) направил значимо
Коментари Харесай

Още по-стари каменни инструменти на американския континент

Преди няколко десетилетия археологът Том Дилехей (Tom Dillehay) направил значимо изобретение в Монте Верде в Чили, което потвърдило, че хората са населявали южна Америка преди най-малко 14 500 години – хиляди години по-рано, в сравнение с се е считало преди. Това изобретение разбунило духовете в научните среди и провокирало поредност от разногласия.

Сега, Дилехей се завръща в Монте Верде, като наподобява че полемиката ще се развихри още веднъж. Новото изказване на археолога от Вандербилтския университет в Нашвил е, че хората от Монте Верде са палели огън, готвели са растения и месо и са употребявали каменни сечива преди 18 500 години. Това би означавало, че американският континент е заселен 4000 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента.

Ако Дилехей е прав, откритието „ ще раздруса археологията и геномиката на заселването на Америка “,казва археологът Джон Ерландсон (John Erlandson) от Орегонския университет в Юджийн.

Генетичните изследвания сочат, че предците на протоиндианците са напуснали Сибир преди към 23 000 години, т.е. новите дати на Дилехей значат, че пътуването до южната част на американския континент е било релативно малко. Откритията повдигат и въпроси по отношение на историята на северна Америка, тъй като към момента не съществуват общоприети доказателства, че тя е била обитаема преди 14 300 години.

Когато Дилехей почнал работата си в Монте Верде през 70-те, се считало, че континентът е бил заселен преди 13 000 години. Археологът разкрил следи от колиби, огнища, човешки стъпки и разнообразни предмети, които били с хиляди години по-стари, само че по това време му се наложило да пази всеки един подробност от разкопките, тъй като науката била скептична. В момента теорията на Дилехей за по-ранното заселване е призната, както за Монте Верде, по този начин и за някои други местности.

Когато чилийското държавно управление поканило Дилехей да направи спомагателни изследвания, той отказал. Но през 2013 от боязън, че разкопките на различен археологически екип ще повредят мястото, той се върнал с концепцията да събере нови доказателства за античните растения и климат. Но вместо това били открити 39 каменни артефакти наоколо до растения и скотски кости, изгорени в дребни огнища.

Екипът направил радиовъглероден разбор на растенията и костите. Оказало се, че тяхната възраст варира от 14 500 до 18 500 години. Дилехей и сътрудниците му акцентират съществуването на каменни принадлежности като най-сериозно доказателство за наличието на хора. Но археологът отбелязва, че към една трета от сечивата са направени от екзотични материали като варовик и бял кварц, което евентуално значи, че са донесени от други места.

Залогът е огромен, бремето е върху Дилехей, който още веднъж би трябвало да потвърждава изказванията си. „ Предполагам, че е част от ориста ми е това място да не ме остави намира в никакъв случай “, приключва той.

Science Magazine

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР