В пещера на индонезийския остров Флорес, където бяха открити предизвикалите

...
В пещера на индонезийския остров Флорес, където бяха открити предизвикалите
Коментари Харесай

Откриха нова галерия в пещерата на човека хобит

В пещера на индонезийския остров Флорес, където бяха открити провокиралите доста разногласия остатъци на индивида хобит, учените са намерили нова, незнайна до момента зала.

Ако и тук бъдат открити остатъци на Homo floresiensis, антрополозите ще могат да решат дефинитивно бил ли е флореският „ хобит “ елементарен човек, измъчен от синдром на Даун, или друга болест, или той е представител на тип хора джуджета.

За находката излиза наяве от сп. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, а в резюме за нея споделя New Scientist.

Костите на флореския човек са открити през 2003 година в скалната пещера Лиан Буа. Сред множеството остатъци учените са разкрили един на практика цялостен скелет (LB1), получил прозвището Хобит. Досега измежду антрополозите няма единодушие дали това е джудже, зародило на основата на Homo erectus в изискванията на островната изолираност, или LB1 е патогенен Homo sapiens (пигмей, микроцефал). Изследването на нови остатъци би могло да помогне в решаването на този спор, само че търсенето в Лиан Буа към момента не се е увенчало с триумф.

 © John Gurche © John Gurche

И въпреки всичко австралийският геолог Майкъл Гаган (Michael Gagan ) и сътрудниците му се натъкнали на стеснен проход в отдалечен ъгъл, до момента в който оглеждали пещерата през 2006 година Като минали през него, учените разкрили нова зала – Лиан Бавах („ долната пещера “) с размери 23 х 24 метра и височина 5 метра (двойно по-малка от Лиан Буа).

Досега учените са разкопали горните пластове в Лиан Бавах. Там се разкрили кости на животни и каменни оръдия на възраст няколко хиляди години (очевидно те са употребявани към този момент от хора от актуален тип).

Но в по-дълбоките пластове на пещерата учените се надяват да открият кости на флореския човек. Надежда на откривателите дава това, че в продължение на забележителен интервал от последните 200 000 години локалните поданици по-лесно може да са прониквали в Лиан Бавах през предния вход, който в този момент е покрит с камъни.

Освен това долната хронологична граница на останките от първата пещера е 100 000 години, до момента в който Лиан Бавах може да опише за по-древно минало и евентуално – за произхода на флореските хобити.

Мегавселена

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР