В средата на 20-ти век темата за срещите с извънземни

...
В средата на 20-ти век темата за срещите с извънземни
Коментари Харесай

Специализираният ИИ CosmoAgent е категоричен, че не трябва да изпращаме сигнали в космоса. Това може да ни струва живота

В средата на 20-ти век тематиката за срещите с извънземни бе доста настояща. Мнозина – от военните до елементарните жители – постоянно одобряваха светлините в небето и другите странни феномени като доказателство за извънземен разсъдък. Така да вземем за пример през 1947 година на територията на американския град Розуел са открити железни и гумени елементи, които бяха признати за остатъци от „ летяща паница “. Те са деликатно изследвани от експерти от разнообразни области. Интересно е, че доста хора и до през днешния ден имат вяра, че край града в действителност са аварирали извънземни и управляващите подробно крият това. Едва през 1994 година стана известно, че останките принадлежат на устройство за наблюдаване на нуклеарните опити.

В продължение на години учените се пробват да се свържат с извънземните, като изпращат сигнали в космоса. Но не щеш ли в този момент профилиран изкуствен интелект, подготвен благодарение на наличните материали в областта на галактическите науки – астрофизика, космонавтика, астрономия и така нататък, направи един прекомерно забавен извод. Мощният ИИ CosmoAgent изрично не предлага да се прави това – следствията могат да бъдат освен тежки, само че и съдбовни.

Съществуват ли извънземните?

Дори изкуственият разсъдък предизвестява, че извънземните могат да бъдат рискови

Според специалистите от Института SETI за проучване на живота във Вселената в галактиката Млечен път може да има към 300 милиона обитаеми планети. В продължение на милиарди години живеещите там организми може да са се развили до степен, в която да могат да пътуват на огромни дистанции. И в този случай елементарно биха могли да открият Земята или най-малко да си споделят с нас.

Но към момента не сме имали контакт с извънземни цивилизации и това озадачава на процедура всички учени. В резултат на доста размисли и разбори са изтъкнати най-малко 5 аргументи, заради които към момента не сме разкрили съществуването на извънземни цивилизации. Възможно е извънземният разсъдък преднамерено да заобикаля Земята. Съществува и опцията те да не са задоволително напреднали, с цел да основат такива технологии. А може би са починали от дълго време или пък през цялото време сме били сами във Вселената.

Опитите за реализиране на контакт с извънземните

Така или другояче, към момента не сме получили никакви сигнали от извънземните. Но за какво да чакаш известие, когато можеш самичък да изпратиш такова?

Посланието от Аресибо

През 1974 година астрономите Франк Дрейк и Карл Сейгън сформират Посланието от Аресибо, в което е кодирана цялата най-важна информация за Земята и нейните жители. Това известие е изпратено благодарение на радиотелескоп по посока на съзвездието Херкулес, или по-точно – в звездния куп М13, който се намира на 22 000 светлинни години от Земята. Като се има поради, че сигналът е изпратен единствено преди 50 години, един извънземен разсъдък ще може да го получи едвам след 21 950 години. Разбира се, в случай че въобще някой живее в този звезден куп.

През 1977 година аерокосмическата организация НАСА изпрати в космоса двете сонди „ Вояджър “. В тяхната структура бе сложена златна плоча, върху която са записани звуците на Земята, както и 116 фотоси с информация за нашата планета и нейните жители (можете да ги разгледате тук). Заедно с плочата експертите сложиха и указания по какъв начин да се възпроизведе информацията.

Българската ария „ Излел е Делю Хайдутин “ е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални творби от самия Карл Сейгън. Тя полита на първо време на „ Вояджър 2 “, който е изстрелян 20-ти август 1977 година, а две седмици по-късно − на 5-ти септември 1977 година − и на „ Вояджър 1 “.

С какво могат да бъдат рискови извънземните

Изпращачите на тези послания са разбираеми – човечеството от дълго време се интересува дали на други планети съществува живот. Но някои учени не са въодушевени от техните дейности.

Така да вземем за пример физикът теоретик Стивън Хокинг постоянно е предупреждавал, че извънземните могат да бъдат рискови. Наистина, в случай че някъде съществува образован живот и има по-напреднали технологии, надали ще е доброжелателен. Напълно допустимо е напредналите извънземни да ни трансфорат в нещо като „ домашни любимци “, т.е. да създадат с нас това, което ние направихме с кучетата, котките, добитъка и така нататък

Стивън Хокинг постоянно е бил срещу изпращането на известия в космоса
Въз основа на тези опасения някои откриватели предлагат да не се изпращат известия в космоса. А в случай че до нас доближи сигнал от извънземна цивилизация, не е належащо да му отговаряме - по-добре е да не издаваме местоположението си.

Как можем да се спасим от извънземните

Наскоро американски и китайски учени създадоха изкуствения разсъдък CosmoAgent, който може да допусна по какъв начин би изглеждало общуването на хората с извънземни. Казано по-просто, тази система пресъздава действителните светове в компютъра и може да предвижда „ бъдещето “ при изискванията, заложени от учените.

Системата сподели, че в случай че някоя по-напреднала във военно отношение извънземна цивилизация научи за Земята, тя безусловно ще се опита да ни нападне. Нещо повече – в този случай възможностите за оцеляване са нулеви. Разбира се, в случай че извънземният живот е по-слабо развъртян, не би трябвало да се случи нищо неприятно. Но ние нямаме визия каква би могла да бъде една извънземна цивилизация, тъй че опитите да се свържем с нея са доста рисковани.

Нямаме визия какво да чакаме от извънземните и това ни плаши
Изкуственият разсъдък натъртва на обстоятелството, че с цел да оцелее, човечеството би трябвало да се държи допустимо най-тихо в космоса и да ограничи изпращането на всевъзможни сигнали.

В космоса може да няма никой различен с изключение на нас. Но предпазливостта в никакъв случай не вреди.

Разбира се, в изводите на CosmoAgent има логичност. Според нашите разбирания всяка една цивилизация има потребност от агресия, с цел да се развива и оцелява. Но една мощно разграничена геополитически Земя би била приятна облага за някоя високо развита извънземна цивилизация. Разбира се, това са единствено хипотези, само че това е един от методите на нашето развиване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР