В сравнение с 107 града по света, София успява да

...
В сравнение с 107 града по света, София успява да
Коментари Харесай

София е сред най-бързо растящите жилищни пазари в света

В съпоставяне с 107 града по света, София съумява да се подреди на девето място по най-бърз растеж на цените на жилищата през второто тримесечие, съгласно показателя Global Residential Cities на Knight Frank. Този важен резултат акцентира динамичния напредък на жилищния пазар в столицата и в страната като цяло, оповестява pixotab.com.

Със стойност на растеж от 8,8% на годишна база, София изпреварва някои от европейските и международни столици, като исландската столица Рейкявик и се подрежда след Будапеща в показателя на компанията Knight Frank. Първите осем града в класацията демонстрират двуцифрени растежи на цените на жилищата, което отбелязва съществуването на настойчива интензивност на пазара.

Най-впечатляващите резултати се реализират в Анкара и Истанбул, които оглавяват класацията с растеж на цените на жилищата надлежно с 105,9% и 85,1%. Този интензивен ритъм на напредък ги прави водачи в световната сцена на жилищния пазар.

Със постоянен растеж в цените на жилищата, градове като Дубай, Вилнюс, Загреб, Йерусалим и Атина демонстрират също внушителни стойности, като това им дава място в топ 10 на най-бързо растящите градове по цени на жилищата през второто тримесечие.

Средният годишен растеж на цените на жилищата продължава да се забавя в целия свят, съгласно Knight Frank. През първото тримесечие на годината растежът на цените доближи 3,2%, до момента в който през второто тримесечие той се е забавил до 1,7%. Това е четвърто следващо тримесечие на закъснение на растежа по отношение на връхната точка през второто тримесечие на 2022 година, когато пандемичният взрив на жилищния пазар тласна годишния растеж до 11,8%.

Въпреки че има сдържан спад в темпа на растеж, някои европейски градове като Осло, Стокхолм и Глазгоу остават мощни, като реализират тримесечни растежи. В същото време, някои градове в Китай и други райони оповестяват за спадове в цените на жилищата, което в допълнение показва разнообразието в световните жилищни пазари.

София може да се гордее със своето място в тази ранглиста и с динамичния напредък на жилищния бранш, който притегля вниманието на вложители и лица, търсещи нови благоприятни условия на жилищния пазар. Независимо от конкуренцията на световно равнище, столицата ни продължава да се утвърждава като прелъстителен град за живеене и вложения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР