В специалното становище на Комисията по земеделие към Европейския парламент

...
В специалното становище на Комисията по земеделие към Европейския парламент
Коментари Харесай

Повече инвестиции в цифровата инфраструктура и в качествени работни места гласува земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов

В специфичното мнение на Комисията по земеделие към Европейския парламент по отношение на икономическото, обществено и териториалносближаване в Европейски Съюз бяха признати основни оферти на евродепутата Иво Христов по отношение на по-добра цифрова инфраструктура в селските райони.

Призивът на Иво Христов страните членки да насочат повече запаси към развиване на селските райони, изключително в области, като да вземем за пример основаване на цифрова инфраструктура в райони, където равнището на навлизане на достъп до интернет е под междинното за Европейски Съюз, беше гласуван и стана част от окончателното мнение на земеделската комисия.

Статистиката демонстрира, че за 2021 година близо 90% от семействата в селските региони имат достъп до интернет, до момента в който в огромните градове се стига до 94. В България в огромните градове 91% от семействата разполагат с интернет, само че в селата процентът е най-нисък за целия Европейски Съюз - единствено 72%. В прилежаща Гърция този % е 76, в Португалия 78. Само тези страни имат покритие под 80% в селските региони, до момента в който в 16 страни членки процентът е над 90.

Други оферти на българския евродепутат, които бяха признати, включват промотирането на ограничения, ориентирани към понижаване на обезлюдяването на селските райони посредством основаване на по-благоприятни условия за качествени работни места и привличането както на млади, по този начин и на нови участници в селското стопанство. В политиките за развиване на земеделието в селските региони би трябвало да бъде нараснала и трудовата продуктивност, с цел да доближат те конкурентоспособността на другите райони.

По предложение на Христов беше очебийно и че в резултат на Ковид-19 пандемията селските региони усилиха привлекателността си за хора от други райони, което основава условия за позитивна смяна при някои от отрицателните трендове там.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР