В Софийската градска художествена галерия представяме ретроспективна изложба в чест

...
В Софийската градска художествена галерия представяме ретроспективна изложба в чест
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: В СГХГ представяме мащабна експозиция на Генко Генков - визионер с огнена палитра

" В Софийската градска художествена изложба представяме ретроспективна галерия в чест на 100-годишнината от рождението на огромния ни художник Генко Генков. Визионер с огнена палитра! „ Отвъд забележимото “ ни водят над 100 платна на създателя. ", сподели заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Софийската градска художествена изложба показва галерия с над 100 произведения на Генко Генков, сътворени в интервала от 1949 до 2005 година Художникът е основал голямо количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и произведения на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с разнообразни похвати и техники, с цел да придаде контрастност и мощ на цвета.

Експериментира в региона на графиката и рядко в скулптурата, само че маслената живопис остава неговата съществена цел в изкуството. Живописта му още от ранните години непрекъснато еволюира и се трансформира като нюанс, форми и мощ.

Генко Генков рисува доста малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на персони, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, с цел да ни остави разнообразни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите.

Всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една спомагателна творба в изложбата " Отвъд забележимото ".

В галерия-музей „ Дечко Узунов “ експозицията „ Търсене на облика “ предлага среща със непокътнатите университетски етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в региона на графиката – литография и офорт.

100-годишнината от рождението на Генко Генков ще бъде маркирана и с издание, състоящо се от албум, биография и азбучник на негови творби, осъществено с финансовата поддръжка на Столична стратегия " Култура ". Ще бъде валидирана пощенска марка.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР