В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския

...
В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския
Коментари Харесай

Най-голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския полуостров - " Balkan Climbing ". Залата  разполага с катерачна повърхност от над 3000 кв. м. и над 300 разнообразни маршрута за катерене. Съоръженията са пригодени както за експерти, по този начин и за фенове на спорта на всяка възраст.

Главна роля в откриването имаха международните първенци от националния ни тим по спортно катерене Александра Тоткова и Николай Русев, които направиха проява на оборудванията. В демонстрацията се включиха още катерачи от разнообразни генерации, най-малкият от които на 6 години, а най-възрастният на 79.

По един от най-трудните направления в залата пък мина именитият Николай Петков - първият и единствен човек, обходил трите ръба на Еверест. На 65-годишна възраст той сподели невероятните си умения, обирайки аплодисментите на присъстващите. Маршрутите тества и Кънчо Долапчиев един от доайените на ски алпинизма, взел присъединяване в именитата българската експедиция до Еверест през 1984 г

Звездното спортно наличие бе допълнено от олимпийската ни шампионка в бокса - Стойка Кръстева, както и великият Йордан Йовчев.  Двамата също се покатериха сполучливо по една от стените и показаха възхищението си от залата " Балкан ".

На откриването вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че за спорта и приключенския дух граници няма.

„ Спортът дава волята да се превърнеш в първенец, да даваш най-хубавото от себе си. Спортът е мощ за реализиране на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме оборудване на международно равнище. Спортна зала за катерене и подготвителен център „ Балкан “ е неповторима по рода си зала – съвременна и новаторска, прелестно място за спорт и подготовка за надпревари. В този нов подготвителен център надарените спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи достижения за страната ни “, съобщи Мария Габриел.

„ Положените старания имат своя резултат и това е зала " Балкан ". Това оборудване ще способства доста за популяризирането и развиването на спортното катерене в България, Европа и света “, съобщи Георги Пенев, асистент треньор на националния тим по катерене на България и представляващ зала,,Балкан “.

„ Амбициите и фантазиите ни са ориентирани към децата. Залата е проектирана за всяка възраст, подобаваща е като стартираме от деца над три, три години и половина и стигнем до най-възрастните фенове на спорта “, показа Ивайло Радков.

На 29-ти февруари залата ще бъде със свободен достъп и е отворена от 7,30 до 23 ч за всички фенове на спортът, а специфичен посетител ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който е четирикратен международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене. Той е в България, с цел да направи проява на залата.

Залата се намира на ул. " 187-а " в София и предлага неповторимо прекарване на всички фенове на спортното катерене. " Балкан " разполага с катерачна повърхност от над 3000 кв. м., което я прави най-голямата на Балканския полуостров. Това не е просто зала за катерене, а цяла катерачна галактика.

В залата има развлечение и за най-малките гости. Детската зона е близо 250 квадратни метра, а в нея има 2 пързалки. В оборудването има и стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC, обособена фитнес зона със модерни уреди, а също по този начин бар и ресторант.

В залата има близо 40 TRUBLUE аутобилея, от които да се възползвате, когато нямате с кого да катерите. Специално обособена боулдър зона със 730 кв. м. катерачна повърхност и опция за над 240 боулдър казуса, Moonboard, Kilterboard, Threadwall и campus board, зона за деца, стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене.

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР