В следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България

...
В следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България
Коментари Харесай

Правителството предлага нов еврокомисар на мястото на Мария Габриел

В идващите дни Европейската комисия ще изиска публично от България да номинира нов български еврокомисар. Това е станало ясно в телефонен диалог сред ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и премиера Николай Денков, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Новата българска кандидатура би трябвало да размени Мария Габриел, която до момента представляваше страната ни в Еврокомисията с сектор „ Иновации, проучвания, просвета, обучение и юноша “. Габриел напусна Европейска комисия, с цел да се кандидатира за министър-председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС и сега е вицепремиер и ротационен министър председател, който би трябвало да застъпи отпред на изпълнителната власт след девет месеца.

Все още няма изясненост кого възнамерява да предложи новоизбраното държавно управление на България, нито дали новият еврокомисар ще получи същия сектор като Мария Габриел.

От Министерския съвет осведомят още, че акад. Денков и Урсула фон дер Лайен са възнамерявали първа публична персонална среща, която евентуално ще се състои преди постоянното съвещание на Европейския съвет в края на юни.

В диалога фон дер Лайен е поздравила Денков за избирането му, а той от своя страна е показал в резюме целите на кабинета – нов бюджет, влизане на България в Шенген и Еврозоната, както и ускорено приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност.

Председателят на Европейска комисия удостоверила, че за общността опазването на външните граници е от изключителна значимост и удостоверила, че страната ни ще получи 45 млн. евро за укрепване на граничната защита.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР