В Швеция пребивават около 2000 ислямски екстремисти, съобщи началникът на

...
В Швеция пребивават около 2000 ислямски екстремисти, съобщи началникът на
Коментари Харесай

В Швеция преброиха 2000 ислямски екстремисти на територията на страната

В Швеция обитават към 2000 ислямски екстремисти, заяви началникът на националното разузнаване и уточни, че е налице повишаване на броя им десетократно за по-малко от десетилетие.

Андерс Торнберг, който управлява вътрешното разузнаване Sapo, сподели, че повишаването на ислямистите се дължи основно на усъвършенстваната пропагандна машина на групировката „ Ислямска страна ".

Въпреки че „ малко екстремисти " имат „ желанието и способността " да правят офанзиви, те би трябвало да бъдат открити и следени от близко, сподели Торнберг.

„ Важно е всеки в Швеция да поеме отговорност тази наклонност да се приключи преди да станем очевидци на нахлуване или принудително деяние ", сподели Торнберг за осведомителната организация ТТ, представен от Българска национална телевизия.

Швеция е в нараснала степен на подготвеност откакто узбекистанец, който симпатизира на джихадистки групи, в това число и на " Ислямска страна ", употребява откраднат камион, с цел да прегази пешеходци на оживена комерсиална улица на 7 април. Тогава починаха петима, а ранените бяха 15.

Торнберг уточни, че от към 3000 екстремисти в Швеция, 2000 са с ислямистки претекстове. Останалите произлизат от извънредно леви или извънредно десни придвижвания. Доклад на Sapo от 2010 регистрира 200 ислямисти в скандинавската страна. По-рано Sapo е съобщавало, че към 300 души от Швеция са пътували до Сирия и Ирак, с цел да се влеят в ИД от 2012 насам.

Около 140 са се върнали в Швеция, а към 50 са умрели в чужбина. Джихадисти или техни почитатели от Швеция са свързани с няколко терористични набези през последните години, а Осама Крайем беше упрекнат за терористични убийства в метрото на Брюксел през 2016.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР