В сезона на салатите се наблюдава бум на предлагането на

...
В сезона на салатите се наблюдава бум на предлагането на
Коментари Харесай

Фалшив оцет от петролни деривати залива пазара

В сезона на салатите се следи взрив на предлагането на синтетичен оцет, вместо естествен подобен, което в доста случаи е подвеждащо за потребителите.

Истинският оцет е резултат от естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол. Неговите заместители от своя страна имат синтетичен генезис и се създават от петролни деривати, което ги прави извънредно несъответствуващи за консервиране на туршии и зимнина.

Ето за какво, потребителите би трябвало да четат деликатно етикета, с цел да избират естествен оцет, обясниха специалисти. Много постоянно в магазина заблуждението идва точно от неразбираемото етикетиране. Имитациите са желани и поради по-ниската им стойност.

Някои производители употребяват графични трикове, с цел да излъгват потребителите. По-голям шрифт и по-ярък цвят за изписването на “ябълков” или “винен” лъжат, че оцетът в действителност е подобен. При някои артикули изписването на думата “оцетен” е с намаляващи букви и “заместител” е с малък шрифт. На етикета може да бъде забелязано даже погрешно изписване на синтетичната оцетна киселина Е 260.

Често пъти потребителите напълно съзнателно са подвеждани посредством фотография на зеленчуци, буркани, зимнина и надпис “за консервиране”, че този артикул има свойствата на натуралния оцет. Снимки на грозде или ябълки и думи като “оцетен”, “винен” и “ябълков” целят непосредствено да внушат, че това е оцет, а и бутилките са идентични с тези на истинския оцет.

Нарушенията на производителите на подправен оцет от време на време са в доста огромни мащаби. През предходната година Агенцията по храните откри единствено за месец над 8000 бутилки с оцетни заместители. Тогава бяха открити артикули със серен диоксид и с липса на информация за състава.

При някои производители нарушаването пък включва слагането на добавки в продукта, даже наличие на витамини. Бе даден образец с артикул, за който на етикета се твърди за съществуване на витамин С с надпис “Ябълков оцет с естествен пчелен мед и витамин С”.

За да бъдат маркирани качествата на оцета, обаче, той би трябвало да дава отговор на избрани условия. За да бъде наименуван “винен оцет” да вземем за пример, течността в бутилката би трябвало да е получена посредством оцетнокисела ферментация на виното. За означения като “ябълков оцет” и “плодов оцет” е нужно да са създадени посредством ферментация на съответната плодова примес.

Киселинното наличие на винения оцет е най-малко 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 г/л). На плодовите оцети това наличие е най-малко 4,5%.

Експертите са безапелационни, че обстановката в огромните градове е такава, а в по-малките обитаеми места нарушаванията са в пъти по-големи и плашещи. Според настоящата статистика продажбите на оцетни заместители имат по-висок дял от натуралните артикули 56 против 44%.

Имитацията, направена от вода и Е-та (химикали), постоянно е рискова освен за туршията, само че и за здравето. Такива храни не би трябвало да се дават на деца под 7 година Е 260 допълнително от допустимите 6% може при консумация да докара до мощни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, тъй като тя е мощно токсична при високи концентрации.

Един от методите за предотвратяване на потребителите е същинският оцет да бъде разделен от ментетата и двата типа да са позиционирани на обособени лавици в магазините. В момента всеобщо синтетичната оцетна киселина е на рафта с същинския оцет, което може да се счита за заблуждаваща комерсиална процедура.

“Ние се движим по регламентите на европейското законодателство. Имаше много промени в тази област, които сме отразили. Част от тях са в посока да се облекчава доста режимът на регистрация, заявки и документи за всички, които създават оцет. Всичко минава в електронен вид”, разяснява проблема Красимир Коев, изпълнителен шеф на Агенцията по лозата.

През тази седмица се чака да бъде обсъждан нов закон за виното, само че в него няма да е записано категорично, че натуралният оцет и заместителите би трябвало да са разграничени, както е с млечните артикули, които съдържат палмови мазнини, тъй като това е политика на веригите и магазините, които го продават.

Понастоящем търсенето на оцет от естествени артикули от потребителите внезапно се покачва, твърди Коев. Поради това той счита, че е въведен забележителен ред в предлагането на оцет и неговите заместители. С новите текстове в закона разликата ще е още по-ясно диференцирана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР