В сериозно противоречие по горещата тема с продажбата на ЧЕЗ-България

...
В сериозно противоречие по горещата тема с продажбата на ЧЕЗ-България
Коментари Харесай

Чешкият премиер: Не сме давали никакви документи на България за ЧЕЗ


В съществено несъгласие по горещата тематика с продажбата на ЧЕЗ-България влязоха министър председателите на нашата страна и Чехия.

Вчера Бойко Борисов разяснява с отвращение пред публицисти информацията, която получил от Прага за договорката, само че през днешния ден Андрей Бабиш обяви… че не е предоставял на българския си сътрудник никакви документи, съобщи бТВ. "Премиерът (Борисов – б.р.) ме осведоми, че той има проблем с компанията (относително незнайната българска „ Инерком ”, която купи дружеството) и със договорката и аз му обясниха по какъв начин е станала тя от чешка страна. Не харесвахме изключително предлагането за покупка, само че Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е транспарантна, парите са транспарантни и Надзорният съвет е одобрил договорката ”, съобщи Бабиш, представен от държавната осведомителна организация.

Той категорично добави, че е отказал да даде документи на българската страна. В същото време обаче държавната пресслужба твърди, че информация от Бабиш е стигнала до нашата страна и дори е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

„ Като разгледах това, което министър председателят на Чехия ми изпрати в този момент – сега, в който го получих пристигнах да го засекретим и да го кажем на хората, тъй като има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, съветски

банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми ”, съобщи през вчерашния ден в Народното събрание Бойко Борисов. Той дори заподозря сюжет за събаряне на държавното управление към продажбата на ЧЕЗ. Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка поради познанството си със притежателя на „ Интерком ” Гинка Върбакова. Последната твърди, че финансира договорката благодарение на банка с висок кредитен рейтинг, само че не дава повече детайлности.

В чешкия в. „ Лидове Новини ” (собственост на Андрей Бабиш – б.р.) обаче се появиха информации, че част от средствата идват от офшорки, а заем на ЧЕЗ-България към Европейска банка за възстановяване и развитие ще се рефинансира от държавната Българска банка за развиване, която на няколко пъти съобщи публично, че няма общо със договорката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР