В създалата се ситуация с хвърлените в публичното пространство по

...
В създалата се ситуация с хвърлените в публичното пространство по
Коментари Харесай

Георги Бабев, “Градус“ АД: До дни решаваме дали дружеството ще съди Светослав Илчовски

В създалата се обстановка с хвърлените в общественото пространство по „ Градус “ АД обвинявания, ми бяха делегирани правата да направя цялостна инспекция, сподели пред Георги Бабев, самостоятелен член на борда на шефовете на „ Градус “АД. За първи път управлението на сдружението проговори пред непечатна медия.
Обвиненията бяха в две посоки, едното е за фиктивни покупко-продажби, а другото за занижени цени, от което ние сме се възползвали, като сме го притискали да купуваме от него. Обещах, че ще разкрия цялостната информация пред всички и това към този момент е реалност. Изнесохме отчет със всички покупко-продажби на дъщерното сдружение „ Градус 3 “ от 2017 година до в този момент, до 30 аплир 2021 година, където направихме относителен разбор на всичките ни покупко-продажби в съпоставяне със покупко-продажбите към въпросното лице.
Абсолютно лъжливи са изказванията, че има кухи покупко-продажби, с цел да излезе сдружението на фондовата борса. Абсолютно всички покупко-продажби са действителни, с доставени артикули, съответно регистрирани пред инситуциите, пред Национална агенция за приходите, с платени налози. Първо бяха представени някакви бомбастични фиктивни покупко-продажби в размер на 60-70 милиона лв.. Искам да подчертая, че в следствие въпросното лице цитираше договорка към него за 2 милиона лв..
Другото, което желая да подчертая е, че оборотът по никакъв метод не въздейства на оценката на компанията, което ясно е записано в проспекта за общественото предложение. Дълги години сме имали покупко-продажби към господин Илчовски, той е един от огромните производители в България на зърнени култури, ние имаме най-големия фуражен цех в България и произвеждаме фуража си за задачите на нашия бизнес. През 2017 година „ Градус ” има размер на доходи от продажба на зърнени култури, който е сред 2 и 4,5 пъти по-голям на годишна база, в сравнение с която и да е друга година в интервала 2016 – 2020 година – по какъв начин се е получило по този начин?Обяснихме деликатно в разбора и в справката за покупко-продажбите, че оборотът ни е в действителност доста огромен, само че това е съпътстващ бизнес и не е фокус на компанията. В идващите години с доста по-малки обороти в този бизнес – търговия със зърна, ние реализираме съвсем същата облага като безспорна стойност. Брутния марж от 4% за 2017-а стига до 12-15% през идващите години.
Събранието на акционерите, планувано за 11 юни в Стара Загора ще се организира и на него ще се гласоподава следващ дял на акционерите. Компанията е раздала по време на обществения си живот над 40 милиона лв. на своите акционери, което в допълнение оборва всички изказвания за фиктивни покупко-продажби и обороти, в случай, че щом облагата се разпределя сред акционерите, тя е изцяло действителна. През годините сме създали над 37 милиона лв. вложения назад в разгръщане на главния ни бизнес, тъй че на 90% ние сме си изпълнили уговорката към акционерите. Изкам да подчертая, че компанията към днешна дата е с нулев дълг, това демонстрира, че е рентабилна и има сериозен бизнес и това е съображение за мениджмънта да предлага за в бъдеще нарастване на дивидента за акционерите.
Клиентите на „ Градус “ са международни конгломерати като имена, имаме доста сериозен експорт и за Турция, тъй че за фиктивни обороти не може да се приказва.
Ако на това заседание миноритарен акционер изиска данни за осъществени заплащания по банков път, които да дават отговор на издадени фактури през 2017 година, ще бъдат ли те предоставени от „ Градус ”? Имайте поради, че разкриването на тази информация визира и трети страни и ние като цяло по закон нямаме право да разкриваме такава информация, която би навредила на наш клиент.
Защо господин, а точно, че министър председателят Бойко Борисов му е съдействал за освобожзаване на онази пратка с яйца в Турция?
По принцип, отговори Георги Бабев, активността на едно държавно управление би трябвало да е отбрана и поддръжка на българския бизнес и основаване на добра среда за правиене на бизнес. Връзките на господин Ангелов и премиера съгласно мен са мощно преекспонирани. Наистина господин Ангелов сподели някои неща в комисията, които действително по-късно той съобщи, че ще ревизира, тъй като господин Ангелов прави хиляди покупко-продажби на година, той не може да помни всяка договорка.
На въпрос по какъв начин ще ревизира дали се е познавал или не с един човек и дали му е съдействал за значима част от неговия бизнес в прилежаща страна, Бабев отговори: „ Не е в естеството на работата на господин Ангелов да се изявява по така наречените комисии, тъй като не знам по какъв начин Ви се стори и самата комисия. Защото е неправилно, а в някои страни и подсъдно да се хвърлят погрешни изказвания без доказателства и то за обществена компания. За такива неща в чужбина регулаторните органи налаган жестоки наказания. Защото „ Градус “ не е господин Ангелов, а благосъстоятелност на над 1000 акционери, които са пенсионни и застрахователни сдружения, интернационалните банки. Прецедент е да влезе Световната банка и да купи дялови участия в „ Градус “, непознати акционери и над 1000 физически лица. “
„ Пуснахме сигнал и в Комисията по финансов контрол за пазарна операция от лицето, което споменахте, тъй че ще предприемем всички дейности и сме длъжни да го създадем. За помощ от страната не може да се приказва, в случай, че „ Градус “е водач на европейския пазар в сегмент радплодни яйца. Това безусловно оборва изказванията, че ние сме го постигнали това с помощта на някаква политическа поддръжка и де факто е обидна за всички над 1300 чиновници, които работят в тази компания “, сподели още Бабев.
До дни ще се реши дали и сдружението като цяло ще заведе правосъдни искове против Светослав Илчовски.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР