В състава на новото служебно правителство сменени министри са само

...
В състава на новото служебно правителство сменени министри са само
Коментари Харесай

Очаква ли се нова формация на следващите парламентарни избори?

В състава на новото служебно държавно управление заменени министри са единствено трима. Липсата на Кирил Петков и Асен Василев провокира въпроси дали те ще създадат преход към политиката и по какъв начин ще се случи това.

„ От позиция на изборната технология и на правния законодателен развой абсолютно би трябвало да се употребява регистрация на подготвени партии. Аз персонално чакам да се образуват няколко електорално незначителни, само че символни структури. Говоря за записана партии, въз основа на които да се направи коалиция и тя да бъде с ново название и нови лица. Ако ще се прави това, не е разгласен плана. Ние единствено гадаем, тъй като не са в състава. На мен не ми е явен какъв е планът като ориентировка, като политика, като стратегия, като тактика. Той е прочувствен, абсолютно. Едно е да трупаш рейтинг, когато си длъжностен министър. Съвсем друго е да влезеш на действителната конкуренция на политическия пазар “ разяснява политологът Росен Карадимов в „ Тази заран “.

Сценариите за възможното влизане в политиката на някогашните служебни министри са няколко, съгласно социолога Добромир Живков.

„ Ние в действителност сме в обстановка да гадаем. Имаме неповторимо стичане на събитията. Хора, които са били в действителната политиката и там получават своята известност, по-късно основат политическа мощ. Това е обърната призма - в множеството случаи в началото се влиза в политиката със поръчка и на доверие, преди да си направил каквото и да било. Очаквам посоката, която видяхме в дейностите на тези двамата министри, да бъде продължена ", разяснява той.

„ Кампанията е значима, само че това, което първо би трябвало да забележим, е кои лица, с изключение на двамата някогашни министри, ще застанат зад тази групировка. Когато това се прави небрежно, в листите от време на време могат да попаднат инцидентни хора или опредени лобита и групи по ползи. Това е най-големият риск. Безспорно става дума за прочувствен избор, само че тогава може да се получат огромни изненади. Затова аз не изключвам при тези трети парламентарни избори в границите на година да има и трети друг победител “, счита политологът Милен Любенов.

Според Карадимов са вероятни взаимоотношения сред новата групировка и служебния кабинет, само че досега те не са били в действителната политика и не са видели на терен политическата конкуренция.

„ Видели сме ги на терена на едно по-различно управническо държание и едни избрани акценти, само че зад тях не стои стратегия и дълготрайна тактика, тъй като служебното държавно управление няма такива функционалности. Ако такава връзка има и някои подкрепя тази стратегия, единствено тъй като са били свързани, няма да е добре, тъй като доста ще се натрупат. Служебен кабинет ще готви президентските избори, а той е назначен от президента. Ако длъжностен кабинет стартира да подкрепя по някакъв проектокабинет, това не би било добре “, добави още той.

Според него смяната в България би трябвало да пристигна въз основата на консенсус на систематичните партии с визия за ръководство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР