В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от

...
В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от
Коментари Харесай

Навършват се 22 години от терористичните атаки на 11 септември

В Съединени американски щати с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година. Навършват се 22 години от нападенията с отвлечени пътнически самолети. Близо 3000 души починаха при офанзивите в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.

Четири самолета, летящи над източната част на Съединени американски щати, бяха завладяни по едно и също време от дребни екипи похитители, напомня БГНЕС. След това те бяха употребявани като великански управляеми ракети, с цел да се разбият в знакови здания в Ню Йорк и Вашингтон.

Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Първият удари Северната кула в 08:46 източно време (13:46 GMT). Вторият се разруши в Южната кула в 09:03. Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци пушек. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прахуляк.

В 09:37 третият аероплан унищожи западната стена на Пентагона – гигантския щаб на американската войска край столицата на страната Вашингтон.

Четвъртият аероплан се разруши в поле в Пенсилвания в 10:03, след дейности на пасажерите против похитителите. Смята се, че похитителите са имали желание да нападат постройката на Капитолия във Вашингтон.

Общо 2 977 души (без да броим 19-те похитители) са изгубили живота си, множеството от тях в Ню Йорк. Най-младата жертва е двегодишната Кристин Лий Хансън, която умира на един от самолетите с родителите си Питър и Сю. Най-възрастният беше 82-годишният Робърт Нортън, който беше на различен аероплан със брачната половинка си Жаклин, пътуващи за женитба.

Сред потърпевшите има жители на 77 разнообразни страни.

Ислямска екстремистка мрежа, наречена „ Ал Кайда “, възнамерява офанзивите от Афганистан Водена от Осама бин Ладен, „ Ал Кайда “ упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за спорове в мюсюлманския свят.

Деветнадесет души са открити като причинители на отвличанията. Те са работили в три екипа от по петима и един от четирима (в самолета, който се разруши в Пенсилвания). Всяка група включва някой, който е минал образование за водач. Това е било осъществено в летателни учебни заведения в Съединени американски щати.

Петнадесет похитители са саудитци като самия Бин Ладен. Двама са от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан.

През 2001 година в отговор на атентатите Съединените щати и съдружниците започнаха войната в Афганистан откакто талибаните отхвърлиха да изпълнят настояването на Съединени американски щати да екстрадират водача на интернационалната терористична мрежа „ Ал Кайда “ Осама бин Ладен. В последна сметка Бин Ладен беше погубен, а последният американски боец напусна Кабул през 2020г.. Така бе подложен завършек на войната там, която бе най-дългата водена от Съединени американски щати.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР