В събота тръгват кушиите, Тодоровден е!Надбягвания с коне накичени с

...
В събота тръгват кушиите, Тодоровден е!Надбягвания с коне накичени с
Коментари Харесай

Иде Тодоровден! За семейство Купенови от якорудското село Аврамово конете са ценни помощници във високопланинското им стопанство

В събота потеглят кушиите, Тодоровден е! Надбягвания с коне накичени с венци от кукуряк и здравец се провеждат в цялата страна на Тодоровден или Конски Великден, който тази година е на 4 март. Раздава се черен фасул, круши, коливо, жито и колаци за здраве и мощ

Прастара легенда споделя, че на този ден Свети Тудор обличал кожуха си, яхвал коня и отивал при Бога, с цел да измоли лято. Това е остарял празник на прабългарите, известни като положителни ездачи и коняри. Затова на Тодоровден конете се накичват с венци от кукуряк и здравец. В чест на светеца се вършат конни надбягвания – кушии. В националните традиции главен съставен елемент на празника са дейностите, свързани с обезпечаване здравето на конете, написа Български фермер. Затова рано сутринта на този ден се подготвят хлябове с форма на конче, подкова, кукли и други. Всяка господарка бърза първа да раздаде от своя самун на околните, с цел да са пъргави конете й през годината. В празничния ден поставят в храната на конете от този самун за здраве и мощ.

Конете са скъпи помощницисъщо във високопланинското земеделие. Така е и за семейство Айше и Али Купенови от якорудското село Аврамово. Семейството има огромно стопанство с всевъзможни селскостопански животни и богата зеленчукова и овощна градина, които се намират на 200 метра над Аврамови колиби, там, най-горе, на границата на Рила и Родопите. През местността минава теснолинейката по линията Велинград – Добринище. Гара Аврамови колиби е на 1267 метра надморско ниво, най-високата гара на Балканите. Самото село Аврамово, с към 800 поданици е още по-нагоре, а пък още по-нагоре от селото, в планината, е цялото стопанство на семейство Купенови.

Денонощни грижи за животните поставя наедно с младите дядо Мехмед Тибер, който е татко на Айше. На млади години той бил водач на камион, само че по-късно се отдал напълно на работа във фамилното стопанство. Много обича животните и е тясно обвързван със стадата. А там, горе в планината има всевъзможни животни – коне, които са измежду главните помощници на фермерите, също така има и овце, крави, кози, кучета, кокошки, котки, всичко, каквото може да се отгледа в едно частно стопанство. Дядо Мехмед е толкоз предан на развъждането на селскостопанските животни, че в случай че се случи, някоя животинка да заболее, той не се отделя от нея, гледа я, грижи се като за дете, до момента в който оздравее.

Дядо Тибер предлага продукцията от стопанството си на пазара в Костенец, във вторник и в събота. Млечната, зеленчуковата и друга продукция е отгледана в чиста природа. Стопанството употребява към 200 дка разпокъсани площи на ливади и пасища, които косят, прибират сеното, сушат го за изхранване на животните през зимата. В целогодишната и денонощната работа в стопанството работи цялата фамилия.

Млякото се изкупува в мандра и се преработва на ишлеме. Стопаните създават сирене и кашкавал, извара с чудесно качество. Наесен, когато е сезонът за събиране на гъби и диворастящи плодове – дива ягода, боровинки, малини, къпини, всички берат из околните хребети. В брането се включва цялото семейство. Местните също събират горски плодове и гъби из горите в близост. Али и Айше ги продават на пазара на Римската стена в столицата, а каквото остане, затварят в буркани и цяла зима има от тези планински благини.

Вкусовете на техните сладка са доста положителни, съхранили аромати, познати от предишното, запазили мириса и омаята на горските плодове и уханието на цялата природа по тези високопланински места. Продуктите им бързо свършват на пазара всяка събота, купувачите питат за още, поръчват нови количества.

Освен животните, Али отглежда и картофи, всевъзможни зеленчуци, има градини с овошки. Сергията им на пазара всеки сезон е отрупана с всичко, което дава природата - зеленчуци, плодове, билки, гъби събрани из високопланинските гори. Много от клиентите ги познават от години, те идват чак горе при тях в планината да си купят на място от сиренето, кашкавала, зеленчуците, или плодовете. Дядо Мехмед и децата му посрещат всеки с усмивка и с щедростта на индивида от планината, от там, най-горе, където населяват орлите. И работливите хора с топли сърца.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР