В събота европейските политици на конференцията за обновяване на ЕС

...
В събота европейските политици на конференцията за обновяване на ЕС
Коментари Харесай

Конференцията на ЕС подкрепи по-задълбочената интеграция, десните се оттеглиха

В събота европейските политици на конференцията за възобновяване на Европейски Съюз подписаха план за задълбочаване на интеграцията, което накара група депутати от десницата да се отдръпват от плана, оповестява Политико .

Конференцията " Бъдещето на Европа " беше основана предходната година за да събере на едно място жители и политици от целия Европейски Съюз, които да предложат хрумвания за изцяло преустрояване на блока.

На съвещание в Страсбург в събота пленарната сесия на конференцията, формирана от представители на институциите на Европейски Съюз, националните парламенти и гражданските групи, утвърди повече от 300 оферти. Сред тях са премахването на националния избор, даването на правото на Европейския парламент да предлага законодателство, повече вложения в смекчаването на последствията от изменението на климата, основаването на " взаимни въоръжени сили " и транснационални изборни описи.

 

 

В текста се отбелязва, че е имало " разграничение във вижданията " дали присъединението на нови страни към Европейски Съюз би трябвало да продължи да изисква единомислещото единодушие на актуалните членове, както и " разнообразни визии " по отношение на " степента, в която би трябвало да има взаимни въоръжени сили ".

" Наистина съм доста разчувствана през днешния ден, тъй като това е исторически миг за нашата европейска народна власт ", съобщи пред кореспонденти Дубравка Шуица, европейски комисар по въпросите на демокрацията и демографията. " Повече от щастлива съм, тъй като ангажирахме жителите, а те бяха доста ангажирани и в действителност ме изненадаха. "

Сега предложенията ще бъдат прегледани от изпълнителния съвет на конференцията, който се чака да показа окончателния отчет на ръководителите на институциите на Европейски Съюз на 9 май. Доколко проектите ще се осъществят, зависи значително от държавните управления на страните членки на Европейски Съюз, доста от които не показаха огромен възторг във връзка с плана.

 

 

" В началото на целия този развой имаше доста песимизъм ", съобщи евродепутатът Ги Верхофстад от групата " Обнови Европа ", съпредседател на изпълнителния съвет дружно с Шуица. Но в този момент, съгласно него, " всички са се убедили, че това е доста съществено начинание и... доста обещаващ път напред за Европейския съюз ".

Широк кръг европейски законодатели - от дясноцентристката Европейска национална партия до групата на левите - поддържаха предложенията.

" Федералната страна на #Европа ще стане действителност! ", написа в Туитър евродепутатът от Зелените Никлас Нинас. " Това ще промени света вечно! "

 

Но не всички.

Евродепутатите от десните групи " Идентичност и народна власт " (ИД) и " Европейски консерватори и реформисти " (ЕКР) отхвърлиха да поддържат предложенията с аргумента, че те не отразяват публичното мнение в Европейски Съюз.

" Самият асортимент на жителите, участващи в конференцията, беше доста неправилен ", се споделя в изказване на групата ECR. " Проучванията демонстрират, че жителите, които поддържат по-централизиран Съюз, са доста по-склонни да одобряват поканата за присъединяване в гражданските панели на конференцията, в сравнение с тези, които са по-скептични. "

Групата съобщи, че отхвърля " концепцията, че заключенията, до които се стига, съставляват израз на волята на европейците и... с актуалното [се оттегля] от Конференцията за бъдещето на Европа "

 

" Да се откажем от този фарс беше единственият верен ход ", съобщи в Twitter шведският евродепутат от ЕКР Чарли Ваймерс.

 

 Снимка: Frederick Florin/AFP via Getty Images 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР