В руската столица пък отбелязаха сезонен рекорд от -19 градуса,

...
В руската столица пък отбелязаха сезонен рекорд от -19 градуса,
Коментари Харесай

Не Познаха За Времето В България! Връхлита От Другата Страна На Урал, -40 По Целзий Ще Скове

В съветската столица пък означиха сезонен връх от -19 градуса, който надмина предходния от -18, регистриран на 17.12. Леденият антициклон се отдръпна на югоизток и все още е североизточния завършек на казахските степи, където въпреки и в ранния следобяд температурите държат под -15 градуса. Част от сибирския мраз опита да се спусне и към Балканите, само че бе спрян от Карпатите, а при нас навлезе от северозапад и все още е в развой на изнасяне. А защото няма и условия за инверсии и остатъчен мраз в Тракия ще ги докара до 10 градуса през днешния ден. Същевременно на брега на Баренцово море, на едно най-рядко замръзващите пристанища на Русия оттатък полярния кръг – Мурманск, на Колския полуостров, температурата към 14 часа е съвсем -20 градуса.

Дълги нощи и сибирски мраз – ледени нощи

До залеза остава малко повече от час, до пролетното равноденствие остават съвсем 2 месеца и на брега на Баренцово море слънцето залязва преди 15:30. Продължителността на деня е по-малко от 5 часа. Дългите нощи в Далечния Север, към 20 часа, са причина за солидно изстиване и в композиция със сибирски мраз във височина с температура от -20 градуса. И ето ги най-мразовитите нощи на януари, рано сутринта в Мурманск са регистрирани -24 градуса, което дава отговор на критериите за една от най-студените нощи на годината. Налягането обаче се намалява, Колският полуостров попада в далечната северозападна външна страна на антициклон с център над Казахските степи, и по тази причина тази нощ се чакат снеговалежи. А в идващите дни студът ще отслабне, само че на следващия ден минималната ще е малко по-висока, само че оптималната би трябвало да остане на -20. За омекване е мъчно да се приказва, когато от -24 -25 минимумът ще се вдигне до -16, най-малко не и съгласно критериите на родния климат.

Почти -40 стигна в Лапландия тази нощ, Голям Сечко с разцвет

На брега на Баренцово море въпреки всичко е една концепция по-меко, в сравнение с във вътрешността в северната част на Скандинавския полуостров, където тази заран бяха регистрирани локално температури под -35 градуса. Леденото ядро, оформило се след отдръпването на антициклона на югоизток през миналата нощ доближи своя разцвет, само че въпреки всичко тази пикови минимуми до -37 са относително местни, в така наречен ледено сърце на Лапландия, относително отдалечено както от Норвежко, по този начин и от Баренцово и надлежно климат със мощно изразени континентални черти. А и студът въпреки всичко не е чак толкоз доста и у нас при -20 във височина в Кнежа и Севлиевското поле може да ги докара до -28 градуса. И до нас стига толкоз мраз, може и да не е всяка зима, само че да вземем за пример 2016/17 Балканите станаха Малък Сибир. В Далечния Север спомагателен фактор, който благоприятства изстиването са и много дългите нощи. Студът над Лапландия няма да е дълготраен във височина в идващите 48 часа ще се затопли. Студ ще остане, само че ще е с по-висока температура. Приземният мраз ще си остане и ще поддържа температурите под -25. В обитаемоте места наоколо до брега на морето, ще се осети леко омекотяващият лъх на наближаващия от северозапад атлантически циклон, който обаче ще поеме към Южна Скандинавия, а единствено и с периферията си ще обхване крайбрежието на европейския Далечен Север.

Слънчево с облаци и все по-топло у нас

Крехкият мраз във височина, който доближи разцвет през вчерашния ден по обяд, само че единствено западно от Софийското поле, обхвана и долината на Струма, даже в Санданското поле удари -3. Тази нощ столицата скова и надмина Драгоманското поле с -6 градуса при изгрев, Пловдивското поле си остана на позитивна територия, стартира да изстива, само че по този начин и не съумя, а отдръпването на студа и слънцето, повлякоха ново покачване. В пика на зимното слънце в Тракия наближава 10 градуса, на север от Балкана най-топло е в Предбалкана по долината на Осъм при Ловеч, на Янтра при Търново и на Огоста при Монтана с 6-7 градуса. Най-студени, само че на позитивна територия са Софийското поле, което към момента се отърсва от мразовитото утро, и едвам 1 градуса и на заснежения Рожен е толкоз. При устието на река Русенски Лом също се отърсват от студа, в Русе стигна 5 градуса, само че с мъгла, само там има такава, написа Блиц. Повече облаци на изток, а на запад е по-често с раздрана облачност. Валежите за миналото денонощие бяха по-слаби, най-вече е валяло при изворите на смолянската река Черна, рида Мурсалица и пограничния с Гърция Кайнадински хълм на Западните Родопи, до 30 литра, и реките смъкнаха равнищата. Само в долното течение на Тунджа има по-сериозно покачване с 50 см, поради оттичане от горното течение.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР