В Русия възобновяването на инфлацията представлява многостранно предизвикателство. Цените на

...
В Русия възобновяването на инфлацията представлява многостранно предизвикателство. Цените на
Коментари Харесай

Сериозен инфлационен натиск в Русия – какво следва за икономиката на страната?

В Русия възобновяването на инфлацията съставлява многостранно предизвикателство. Цените на главните артикули и питателните артикули скочиха, което накара някои да се откажат от интернационалните почивки.

Началото на новата образователна година докара до незабравим скок на разноските за униформи, като някои заводи пренасочиха производството си към военното облекло. Забележително е, че повече от половината от съветските пушачи са минали към по-евтини, подправени други възможности. За да противодейства на тази наклонност, Руската централна банка неотдавна увеличи главния си лихвен % от 12% на 13%. Този ход последва забележителното нарастване на лихвения % през август, което имаше за цел да стабилизира рублата в изискванията на внезапна ликвидация.

Комбинация от фактори, включваща отслабваща валута, възходящи военни разноски и непрекъснат дефицит на работна ръка, способства за сегашния инфлационен напън. Преди това Русия претърпя припадък на висока инфлация след налагането на западните наказания при започване на миналата година, въпреки че цените краткотрайно се охладиха. Възобновяването на инфлацията в този момент провокира сериозна угриженост у държавното управление, което се стреми да защищити локалното население от последствията от глобите.

Различни артикули, като плодове, зеленчуци, пилешко месо и яйца, означиха доста нарастване на цените. Родителите се сблъскват със забележителното повишаване на учебните униформи, като разноските за тях възлизат приблизително на към 15,000 рубли, спрямо 10,000 рубли през миналата година. Тези данни са от изследване на социологическата организация FOM, извършено през август.

Като цяло годишният ритъм на инфлация се е нараснал повече от два пъти, достигайки 5.2% през август от 2.3% през април. Натискът е осезателен и в месечните данни, като съгласно централната банка сезонно изгладените цени на годишна база са скочили с 12.2% през юли по отношение на юни. За съпоставяне, в Съединени американски щати потребителските цени се покачват с 3.7% през август на годишна база и с 0.6% на месечна база.

Затягането на паричната политика евентуално ще се отрази върху икономическата интензивност и ще смекчи прираста на заемите, който ескалираше с двуцифрени темпове. Възможно е обаче въздействието върху действителните цели, а точно инфлацията и рублата, да бъде лимитирано.

Значителното покачване на лихвените проценти през август, пристигнало след обществени рецензии към политиката на централната банка като прекомерно мека, обезпечи единствено краткотраен подтик на валутата. През тази година тя продължава да е с повече от 20% по-ниска по отношение на $ и еврото. Централната банка към този момент е изчислявала, че всеки 10% спад на рублата усилва инфлацията с 1 процентен пункт, защото вносът става по-скъп в рубли.

Преди спора централната банка оказваше въздействие върху цената на рублата, като използваше запасите си за интервенции на валутния пазар и насърчаваше задграничните вложения в рублеви активи, като да вземем за пример държавни облигации, посредством по-високи лихвени проценти. Западните наказания обаче отслабиха тези принадлежности, като цената на рублата значително зависи от енергийните доходи на Русия.

По-високите лихвени проценти наподобява са главният лост, с който разполагат сега, макар че тяхната успеваемост е доста лимитирана поради рестриктивните мерки пред съветската стопанска система. Ескалацията на инфлацията изостри неравенството в приходите, като от февруари 2022 година насам по-богатите семейства резервираха милиарди долари в банкови сметки в чужбина, възползвайки се от обезценяването на рублата.

В вероятност се чака по-слабото търсене и понижените държавни тласъци след президентските избори да доведат до намаление на съветската инфлация до 4% към втората половина на 2024 година В огромните градове, където заплатите са по-високи, нарастването на цените се усеща изключително мощно при вносните артикули, които са станали по-скъпи.

Източник: WSJ

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР