В Русия могат сериозно да поскъпнат колбасите, кренвиршите и беконът,

...
В Русия могат сериозно да поскъпнат колбасите, кренвиршите и беконът,
Коментари Харесай

Колбасите в Русия поскъпват значително

В Русия могат съществено да нарастнат саламите, кренвиршите и беконът , написа в. „ Известия “.

Причината е в това, че работещите в тази сфера ведомства преглеждат законопроект за повишение на акциза на продуктите, при които се прави преправка на алено месо. При покачване новият данък може да доближи до 160 рубли на кг. За това пред „ Известия “ говорили от експертния съвет при държавното управление. Ако бъде призната новата мярка, цените на саламите ще скочат с съвсем 30%.

Специалистите обосновават подготвяната мярка с това, че тези артикули съдържат канцерогени и покачват риска от поява на рак.

Получените от новите налози средства щели да се насочват като дотация за производителите на най-полезните хранителни артикули, считат в експертния съвет. Например като се понижи или изцяло анулира Данък добавена стойност за произвеждане на орехи, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести артикули, зехтин и други артикули. По експертни данни през днешния ден в Русия се следи понижение на потреблението на плодове и зеленчуци.

От министерството на труда съобщили на „ Известия “, че мнението на експертния съвет е изпратено до министерство на опазването на здравето, което дава отговор за плана „ Укрепване на публичното здраве “. От пресслужбата на здравното ведомство отбелязали, че поддържат това решение.

От своя страна производителите на месни артикули застанаха срещу подготвяното въвеждане на нов данък. Според Сергей Юшин, един от шефовете на национална месна асоциация, финансовите принадлежности не спомагат за подсилване на здравето на нацията и за увеличение продължителността на живота. Той допълнил, че би трябвало да се регистрира фактът, че „ не всички жители са подготвени да минат на салати “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР