В Русе има множество фабрики за производство на чорапи. Лидерското

...
В Русе има множество фабрики за производство на чорапи. Лидерското
Коментари Харесай

Русе Дългото чорапче

В Русе има голям брой заводи за произвеждане на чорапи. Лидерското място в топ 6 е на " Делта текстил - България ", която през 2021 регистрира 250% растеж на продажбите. " Фазан " продължава активността на първата чорапена фабрика в страната, основана през 1927 година
Твърди се, че историята на чорапите датира от IV - VI век пр.н.е. и стартира от Древна Гърция и Древен Рим. Първите чорапи били плетени, идващите - от тънка кожа или плат. Широкото им разпространяване стартира през XVI век, само че тогава са били привилегия единствено за мъжете. Едва три века по-късно стават част и от женския дрешник.

С времето чорапите усилват феновете си и се обогатяват като материя, цветове, шарки, цени. Днес изборът на пазара е голям и за част от него заслуга имат компаниите, произвеждащи чорапи в Русе и региона.
С продажби за близо 130 млн. лева през 2021
Класацията по доходи за 2021 година на компаниите за чорапи в Русе подрежда на лидерско място " Делта текстил - България " , която регистрира 250% растеж на продажбите по отношение на 2020, надхвърлящи 129.4 млн. лева Българското сдружение е част от израелската текстилна група Delta Galil Industries. Тя е профилирана в производството и търговията с чорапи и долни дрехи, а дизайнерските й студиа, центрове за развиване и индустриалните й бази са ситуирани допълнително от 10 страни на 4 континента.
Реклама
" Делта текстил - България " извършва 95% от поръчките за чорапи на Nike, а също и за марките Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Marks&Spenser, Sweaty Betty. През предходната година компанията пое и дистрибуцията на долни дрехи с марката Elle в Европейски Съюз и Англия.

Продукцията е напълно за експорт с надпис Made in Bulgaria - 85% от нея се продава в Европа, а останалата част - в Съединени американски щати и арабските страни. Българската компания освен създава - тя дава отговор за дизайна на продуктите, за координацията и взаимоотношенията с клиентите, за развиването и новостите.

Компанията има фотоволтаичната централа, която обезпечава електрическа енергия за личните й потребности. В пандемичната 2020 влага над 1.5 млн. $ в нови плетачни машини и в образование на чиновници за работа с тях, с цел да усили с една четвърт индустриалния си потенциал.

Заради пандемията и обвързваните с нея рестрикции в България и в други страни, в които търгува, през 2020 " Делта текстил - България " затвори производството си за известно време и регистрира сериозен спад на приходите. Затова пък през 2021 скокът в продажбите е трицифрен.
Реклама Семеен бизнес
На второ място в класацията на русенските производители на чорапи е " Йорг 2915 " с близо 8 млн. лева доходи за 2021 и растеж 16% по отношение на миналата година. Съдружници в компанията, основана през 1999 година, са Вихрен Димитров Йоргов и Иглика Димитрова Йоргова. Семейството създава чорапи за интернационалните компании от Англия, Франция, Германия, Дания. Притежава комерсиалните марки Derby, Jorg, Pristis, Hemus. В отчета за активността на компанията е записано, че тя работи в посока диверсифициране на бизнеса и комерсиалния риск, подбуден от % на взаимозависимост по отношение на избрани снабдители.

Сред главните клиенти на " Йорг 2915 " е фамилната " Пирин хилс сокс " (свързано лице), която продава чорапи с марката Pirin Hill и заема трета позиция в таблицата с 3.486 млн. лева доходи за 2021. В компанията са заети децата на семейство Йоргови - Лиана и Димитър със брачната половинка си Соня. Чорапите Pirin Hill се създават във фабриката на " Йорг 2915 " от памук, вълна, мериносова вълна, бамбук. Продават се основно онлайн, само че и в някои физически магазини.
В " Пирин хилс сокс " Фотограф: Цветелина Белутова
" Идеята за основаването на марката Pirin Hill идва след многократни запитвания на другари и познати от кое място могат да си закупят качествени чорапи и препращането им към задгранични марки, за които " Йорг 2915 " създава. Иронично е по какъв начин висококачествени чорапи, създадени в България, могат да се намерят в магазините на водещи непознати марки за спортни и дизайнерски артикули, а в това време не са налични за българските консуматори. Целта на марка Pirin Hill е да предложи опция, от една страна, на евтините, само че некачествени и еднообразни азиатски артикули и от друга - на огромните интернационалните марки с артикули на безпричинно високи цени, не всеки път съответстващи на предлаганото качество ", изясняват основателите на марката.

" Пирин хилс сокс " има собствен кол-център за връзка с крайния консуматор и личен дизайн на чорапите и на опаковката. Екипът на Pirin Hill постанова и втора лична марка - спортните чорапи Try To Fly.
В " Пирин хилс сокс "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР