В Румъния днес се проведе съвместното заседание на българското и

...
В Румъния днес се проведе съвместното заседание на българското и
Коментари Харесай

По инициатива на Борисов: Лидерска среща България, Гърция, Румъния и Сърбия

В Румъния през днешния ден се организира взаимното съвещание на българското и румънско държавно управление, след което се състоя лидерската среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се събира в този формат за седми път по самодейност на Бойко Борисов.

Подробностите от Румъния предава специфичният ни делегат Ирина Цонева.

Петата среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред България и Румъния се организира във формат диалог на четири очи сред двамата министър председатели и паралелни срещи на българските министри с румънските им сътрудници.

В изявленията си след съвещанието Бойко Борисов и Виорика Дънчила подчертаха голямото значение на транспортните и енергийни инфраструктурни планове, както за двете страни, по този начин и за района като цяло.

Румъния може да трагира река Дунав като я направи по дълбока, с цел да може по нея да се движат по-тежки товари и туристи, акцентира българският министър председател. Той разяснява и подписаното съглашение за начало на предпроектни поругания за създаване на трети мост над Дунав.
Бойко Борисов, министър-председател на България: По Русе Гюргево може да се направи мост с европейски пари, а на Свищов и на Никопол, надлежно от българска страна.
С обществено частно партньорство да се направи и Водноелектрическа централа при Никопол -Турномагуреле, а мостът над Русе да се ремонтира главно с напъните и на двете страни, предложи още Борисов.

Важен акцент в диалозите беше и съдействието по енергийните планове.
Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Поддържаме развиването на отвесния газов кулоар Гърция -България- Румъния, кадърен да обезпечи нашите страни, само че и на сътрудниците ни от Централна Европа с достъп до доста и разнородни запаси.Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз се надявам, че юни ще бъде направена първа копка на газовия интерконектор Гърция - България. Активно работим по хъба " Балкан ". Днес съм по-удовлетворен по транспортните схеми и интерконекторите, имаме към този момент съответни периоди до месец-два да се случат.
Членството в Шенген като значим детайл от общата европейска сигурност, поддръжка на България и Румъния за европейската вероятност на Западните Балкани и включването на всички страни от района във значимите инфраструктурни планове също бяха в дневния ред на съвещанието.
 България и Румъния ще вършат дружно изследвания за бъдещия трети мост над Дунав България и Румъния ще вършат дружно изследвания за бъдещия трети мост над Дунав
Премиерът Бойко Борисов и 11 министри от кабинета са в Букурещ, където се организира взаимно съвещание на държавните управления на България и Румъния.

След приключването на взаимното четиристранно съвещание, се организира публична вечеря, на която участва и турският вицепрезидент Фуат Октай. Той дойде в Румъния по покана премиера Виорика Данчила. Присъствието на срещи в сходен формат да има посетител от друга страна, към този момент е традиция. На предходната сходна такава, в България, посетител беше израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

На взаимната среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, бяха разисквани общите инфраструктурни планове на Балканите.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Относно България мога да кажа, че скоро ще приключим източния клон на кулоар номер 10, за по-малко от три месеца и също по този начин коридора със Северна Македония. Това е доста значимо за свързаността ни с Гърция и Северна Македония. Искам да прибавя, че осведомих всички наши другари по отношение на обстановката на Балканите и ги помолих да поддържат Сърбия по европейския й път. Мисля, че тази поддръжка ще бъде еднообразно мощна и в бъдеще.Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Говорихме и за енергийните пътища. Създадохме обща компания сред Румъния и Гърция и по този начин ще ще успеем да свържем Черно море със Средиземно море. Имаме една отвесна ос, която ще носи газ от Азербайджан към Северна Гърция. Ще имаме и нови благоприятни условия, предоставени от платформата в Александруполис, която ще обезпечи полутечен газ.Бойко Борисов, министър-председател на България: Имаме редкия късмет да се обединим за Балкански хъб, Балкански поток, с цел да може да не ги разделяме. Виорика Данчила - министър -председател на Румъния: Декларацията в Букурещ показва твърдата ни ангажираност на нашите страни да си сътрудничат тясно, с цел да основат един постоянен и проспериращ район, обвързван със стандартите е полезностите на Европа. Тази декларация демонстрира нашия общ интерес за популяризирането и насърчаването на плановете за взаимосвързаност.  Борисов дойде в Букурещ за среща с балканските водачи Борисов дойде в Букурещ за среща с балканските водачи
Министър-председателят Бойко Борисов и ръководената от него българска делегация дойдоха в Букурещ, където на следващия ден следва да се организира Четиристранн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР