В рубриката Помните ли... на предаването Алегро виваче по програма

...
В рубриката Помните ли... на предаването Алегро виваче по програма
Коментари Харесай

Спомен за чешката пианистка Людмила Прокопова

В рубриката " Помните ли... " на предаването " Алегро виваче " по стратегия " Хоризонт " означаваме 130-годишнината от рождението на една чешки музикантка, отдала целия си креативен капацитет на българското музикално изкуство като пианистка, певица и възпитател - Людмила Прокопова.
Нейната орис е тясно обвързвана със забележителната българка Христина Морфова - Прокопова я открива като певица и през целия ѝ звезден път по сцените на Европа я съпровожда като пианистка и като най-взискателен консултант. По-късно, в България, двете приготвят като педагози цяла плеяда наши оперни артисти. Дори и след гибелта на Морфова, тя остава в България и продължава делото на огромната певица.

Коя е Людмила Прокопова? Родена е на 16 февруари 1888 година в Храдец Карлови (тогава в Австро-Унгарската империя). Завършва консерваторията в Прага като ученичка по пиано на Карел Хофмайстер и незабавно е назначена като учител в органната школа „ Яначек “ в Бърно. По време на следването си се среща инцидентно в Христина Морфова, прибира я в дома си и поставя големи старания да я подготви  като певица, с цел да кандидатства в Пиводовата вокална школа. До края на дните си двете остават неразделни - взаимно се допълват като музиканти. През 1911 година те идват в България, където Прокопова преподава в Музикалното учебно заведение, а от 1916-а цели 14 години пътува в цяла Европа  дружно с Морфова като неин акомпанятор. В същото време  взе участие в спектакли като певица в Пражкия национален спектакъл, Източночешката опера в Пардубце, операта в Бърно, в Оломуц, Пилзен, Словашкия национален спектакъл. През 1930 година Морфова и Прокопова се откриват в София и основават частна музикална школа. Сред първите техни ученички са Гюрга Пинджурова и примадоната на Софийската опера Мария Милкова Золотович. От 1937 до 1957 година Людмила Прокопова е учител по вокална подготовка в Музикалната академия,  като от 1942-ра е професор. Подготвя доста наши артисти, след които Райна Михайлова, Сийка Петрова, Лиляна Барева, Надя Шаркова, Мария Бохачек, Николай Гаубич, Любомир Вишегонов и още доста други.

Людмила Прокопова умира на 6 април 1959 година в София.

В Златния фонд на БНР са непокътнати мемоари на нейни ученички - известните наши певици Емилия Георгиева и Райна Михайлова. Съхранени са и нейни песни - те са към 40, доста от които са написани за концертите им с Христина Морфова. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР