В ромския квартал „Кошарник” в Монтана здравните медиатори започнаха извънредна

...
В ромския квартал „Кошарник” в Монтана здравните медиатори започнаха извънредна
Коментари Харесай

Здравни медиатори с кампания в Монтана срещу Хепатит А

В ромския квартал „ Кошарник” в Монтана здравните посредници започнаха изключителна акция против Хепатит А. Те организираха сказка, разлепиха листовки и обходиха квартала, с цел да осведомят жителите му по какъв начин да се защищават от избухналото инфекциозно заболяване.
От 1 септември до 17 октомври там са регистрирани 3 доказани и 5 евентуални случая на вирусен хепатит вид А. Всички инфектирани са деца на възраст сред 2 и 10 години В единия от случаите петгодишно момченце е посещавало детската градина в квартала и с цел да се избегне разпространяването на вируса в заведението е осъществена последна стерилизация. Всички чиновници и деца са изследвани и резултатите са негативни.
Медиаторите партнираха на Регионалната здравна работа в Монтана за реализиране на нужните противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на инфекцията. Направена е огнищна стерилизация в домовете и дворовете на болните и настояща стерилизация в кв. „ Кошарник “.
„ Заедно с екипите от дезинфекционната станция по улиците и по къщите бяхме и ние. Постарахме се да повишим вниманието на хората към казуса “, сподели Петър Цветанов, ръководител на Национална мрежа на здравните посредници – сътрудник на Община Монтана. „ Съветвахме ги да бъдат внимателни и да следват четири съществени правила за ограничение на болестта: мийте постоянно ръцете си със сапун и повишете хигиената в дома; измивайте щедро всички хранителни продукти; дезинфекцирайте от време на време пространства, съдове и най-много тоалетните; ограничете контактите “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР