В резултата от лаборатория ЛИНА тестът включва общо четиринадесет генотипа

...
В резултата от лаборатория ЛИНА тестът включва общо четиринадесет генотипа
Коментари Харесай

Здравната каса вече поема изследване на високорискови типове човешки папиломен вирус

В резултата от лаборатория „ ЛИНА ” пробата включва общо четиринадесет генотипа HPV

Националната здравноосигурителна каса към този момент заплаща проучването на 14 високорискови вида човешки папиломен вирус () посредством полимеразна верижна реакция ( PCR). Така здравноосигурените пациенти, които имат талон-направление от експерт (гинеколог, уролог, кожен лекар и др.), могат да бъдат изследвани единствено против потребителска такса. За останалите важи общоприетата цена от 85 лева

ДНК генотипирането на HPV е извънредно значимо в предварителната защита на рака на маточната шийка и необятно застъпено в здравните системи на развитите страни. Именно заради тази причина неотдавна то се поема от НЗОК. Лаборатория „ ЛИНА ” има дълготраен опит с неговото осъществяване.

„ Важно за пациентките е да знаят, че ДНК анализът разрешава откриването на HPV в доста ранен стадий от заразяването и доста преди забелязването на цитологични промени в цитонамазката. Редовното му осъществяване може да ни помогне да избегнем сложната и продължителна борба с рака на маточната шийка ”, споделя Красимира Чернаева, магистър по генетика и молекулярен биолог в „ ЛИНА ”.

Кои генотипове включва проучването?

Тестът включва общо четиринадесет генотипа HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, които причиняват  90% от цервикалните карциноми. В резултата от лаборатория „ ЛИНА ” против всеки от тях е посочено дали е позитивен или негативен. Това улеснява интерпретацията и оказва помощ на наблюдаващия доктор в определянето на следващо лекуване или интервала след който проучването да бъде повторено.

Какви са изискванията и условията за теста при дамите и мъжете?

HPV инфектира дамите, като мъжете могат да са преносители на инфекцията. Затова пробата може да се извърши и от двамата сътрудници.

Жени - за проучването е нужен цервикален секрет -  проба, взета от канала на маточната шийка от доктор акушер-гинеколог. Най-подходящият интервал е  сред 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се предлага потреблението на вагинални душове, тампони и вагинални лекарства минимум 48 часа преди пробовземането.

Мъже - предлага се проучването да се организира с уретрален секрет, взет от доктор.  Допуска се проучване на  простатен секрет и еякулат (отделени в безплоден резервоар след тридневно въздържание) или урина - нужни са 20-40 мл, първа бликам от първа утринна урина.

Пробите за ДНК би трябвало да се доставят незабавно в лабораторията или да се съхраняват на 2-8 градуса до 24 часа. Резултатът е подготвен до 3 работни дни.

Кои лаборатории да посетите?

Можете да оставите проба във всяка от независимите лаборатории или манипулационни на „ ” в областите: Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив, Сливен или Ямбол.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР