В резултат на усилена работа Инвестиционният фонд в рамките на

...
В резултат на усилена работа Инвестиционният фонд в рамките на
Коментари Харесай

Инвестиционният фонд на ``Три морета`` придобива значителен дял от ``Порт Бургас`` -

В резултат на усилена работа Инвестиционният фонд в границите на самодейността „ Три морета “ прави първата си огромна директна инвестиция в България, придобивайки забележителен дял от „ Порт Бургас “. Инвестицията надвишава няколко пъти вноската на България в Инвестиционния фонд от 20 милиона еврo.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в Рига, където взе участие в Седмата среща на върха на самодейността " Три морета ". " Тази инвестиция има значима роля за поощряване на свързаността и на икономическото развиване на целия район ", уточни президентът. По думите на президента Бургас е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора и има значима роля за свързаността с Близкия Изток и Азия.

„ Инвестицията е вследствие на задълбочени разбори на самостоятелни външни финансови институции. Тя покачва доверието и видимостта на България и я нарежда по-добре като капиталова дестинация “, съобщи още Румен Радев.

В президентския панел присъединяване взеха държавни глави и високопоставени представители на всички 12 участнички в самодейността, както и представители на стратегическите сътрудници: заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер и от страна на Съединени американски щати изпълнителният шеф на Международната корпорация за финансиране на развиването Скот Нейтън.

Гост на тазгодишната среща на върха бе заместник-председателят на Върховната Рада на Украйна Олена Кондаратюк. Украинският президент Володимир Зеленски насочи при започване на срещата видео послание. С видео обръщения при започване на сесията се включиха и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши и държавният секретар по външните работи, общността и развиването на Обединеното Кралство Мери Елизабет Трус.

В изявлението си президентът Румен Радев акцентира, че колкото по-развити и свързани са стопанските системи на участниците в самодейността, толкоз по-бързо ще бъдат преодолени обществените и стопански последствия от войната в Украйна и ще бъде интензивен процесът по приобщаване на страната по плановете в границите на самодейността, както и по възобновяване на страната от военните дейности.

В рамките на форума държавните глави и ръководителите на високо ниво на участничките в самодейността „ Три морета “ Република Латвия, Република Словения, Румъния, Република Полша, Република Австрия, Република Литва, Република Естония, Унгария, Чешката република, Република Хърватия и Словашката република одобриха Съвместна декларация.

В документа се показва общата угриженост от влошената среда на сигурност и икономическата среда след съветското нахлуване против Украйна и се насочва апел за преустановяване на военните дейности. В декларацията се акцентира възходящото значение на свързаността в Европейски Съюз по оста Север-Юг и значимата роля на самодейността „ Три морета “ като инструмент, насърчаващ доближаването в Европа. Документът показва и капацитета на самодейността и нейните принадлежности за консолидиране на страни от Източното партньорство и Западните Балкани. Изразява се и поддръжката за започване на процеса по присъединението на Украйна към самодейността „ Три морета “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР