В резиденция Евксиноград премиерът Бойко Борисов беше домакин на поредната

...
В резиденция Евксиноград премиерът Бойко Борисов беше домакин на поредната
Коментари Харесай

Пета поредна среща на балканските лидери в Евксиноград

В резиденция " Евксиноград " министър председателят Бойко Борисов беше хазаин на следващата Балканска среща на високо ниво с сътрудниците си от Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Гост на форума по покана на Борисов беше израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Конкретни планове в транспортната и енергийна инфраструктура и задълбочаване на съдействието в областта на сигурността и битката против тероризма и радикалния ислям бяха измежду най-важните акценти в диалозите.

Пета поредна среща на балканските водачи след начало сложено във Врана тъкмо преди година. Самият факт, че единствено за последните 6 месеца това са втори диалози в този формат, а следва нова среща през декември в Белград българският министър-председател дефинира като доказателство за продуктивността на формата в задълбочаването на районното съдействие.

Присъствието на госта Бенямин Нетаняху Бойко Борисов назова отлична опция за разширение на стратегическите контакти с израелската страна на всички страни от района. Той похвали и концепцията на сръбският президент Вучич на последваща среща в Белград като посетител да бъде поканен австрийският канцлер Курц.

 Изявления на водачите след четиристранната среща в Изявления на водачите след четиристранната среща в "Евксиноград " (ВИДЕО)
Вижте изказванията след срещата на високо ниво в резиденция "Евксиноград " край Варна сред министър председателите на България, Гърция и Румъния, сръбският прези...

Транспортна и енергийна съгласуваност сред страните от района и разширение на съдействието с Израел за диверсификация на газовите доставки бяха главен акцент в диалозите.

България и Гърция се споразумяха да бъде подписана обща декларация за Модернизицията на жп връзка Бургас - Александруполис и за създаване на скоростен път от Александруполис до българо-гръцката граница и оттова до София, Варна и Бургас.

Като капацитет в тази посока израелският министър председател уточни построяването на източно-средиземноморският газопровод. Българският министър председател пък подчертава върху газовия ни хъб Балкан.

И Петимата водачи подчертаха значимостта на съдействието в областта на сигурността, битката против тероризма и радикалния ислям.

Бенямин Нетаняхо посочи помощта, която страната му оказва на европейските страни в тази посока и загатна две скорошни предотврати атентата в Париж и Копенхаген.

Четиримата балкански водачи пък се договориха през днешния ден България, Гърция, Румъния и Сърбия да аплайват за споделена домакинство на Световното по футбол през 2030 година
 Бойко Борисов е хазаин на четиристранна среща в резиденция Бойко Борисов е хазаин на четиристранна среща в резиденция "Евксиноград "
Министър-председателят Бойко Борисов е хазаин на четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. Форумът се провежд...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР