В редиците на Има такъв народ“ има депутати, които са

...
В редиците на Има такъв народ“ има депутати, които са
Коментари Харесай

Никола Минчев: В ИТН има депутати, които не са съгласни с решенията на ръководството

В редиците на „ ИТН “ има депутати, които са несъгласни с водената от водачите на парламентарната група политика и в случай че те се откажат да работят съгласно „ партийната заръка “, до болшинство в пленарната зала би могло да се стигне. Това сподели ръководителят на Народното събрание Никола Минчев в ефира на bTV.

„ Предстои занапред да се види до каква степен приказваме за сериозна политическа рецесия. В момента имаме ясни 109 гласа в пленарната зала, които са от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Оттам нататък би могло съгласно мен още веднъж да се стигне до болшинство в пленарната зала ", сподели Минчев - като мова може да се случи, в случай че избрани народни представители решат да не спазят партийната дисциплинираност.

„ Моят оптимизъм идва първо от това, че диалозите с народни представители, които постоянно се водят в границите на институцията, в която всички дружно работим, демонстрира, че не всички представители от Има Такъв Народ са съгласни с този метод на деяние, които водачите на групировката подхващат “, изясни още Минчев в ефира на БТВ.

Председателят на Народното събрание отхвърли да уточни съответни имена, само че посочи, че „ неговата позиция “ (на президиума в пленарната зала) му разрешава да следи всички народни представители, а от мястото му „ се вижда в погледа им по кое време те са съгласни и по кое време не са с подхванати от управлението дейности “.

На въпроса дали е забелязвал тези „ несъгласни погледи “ да се трансформират в гласове против партийната заръка, Никола Минчев отговори, че е „ може би е пристигнал моментът това да се случи “. Той разяснява изявлението на депутата Тошко Йорданов, че „ дванадесет предатели няма да намерите в Има Такъв Народ “, по този начин:

„ Аз не ги квалифицирам като предатели, а като хора, които са влезнали в политиката с готовност да създадат нещо положително и свястно за страната ни и когато виждат, че по този метод, по който се работи сега няма да стигнем до подобен резултат, към този момент да подхващат други стъпки “, сподели ръководителят на Народно събрание.

Към момента няма смяна в персоналния състав на Народното събрание, както и в този на Министерския съвет. „ Изтеглям министрите “ не значи нищо на юридически език - единствено Народно събрание взема решение измененията в Министерския съвет след постъпило предложение за това, обясни процедурата Николов.

„ Няма подобен прийом водач да изтегли министрите, министрите могат да подадат оставка, тъй като това е персонален акт. Оттам нататък, с цел да се случи фактически на юридически език тази смяна, би трябвало министър-председателят да предложи на Народно събрание да одобри лични промени в състава на Министерски съвет, а кабинетът пада при избор на доверие или избор на съмнение “, добави Минчев.

Ключово е да бъде призната актуализацията на бюджета, а съгласно ръководителя на Народното събрание това ще се случи – като противоположният сюжет би бил „ необикновен “.

„ Убеден съм, че и опозицията си дава сметка какъв брой значима е стъпката. Вярвам, че доста народни представители ще застанат зад приемането на актуализацията и доста политически сили ще подходят отговорно в този случай, тъй че да няма неприета актуализация “.

Вчера от Има Такъв Народ разясниха, че ще поддържат актуализацията на бюджета отчасти – единствено в неговата обществена част, само че Никола Минчев уточни, че такава поддръжка „ не е задоволителна “:

„ Актуализацията или ще мине, или няма да мине. Тази частична поддръжка не е задоволителна и не бих я определил като отговорно държание. В залата има 240 народни представители – всеки със своя съвест и с разбиране, както и седем парламентарни групи, които също имат своя метод да подходят отговорно. Смятам, че актуализацията ще бъде призната “, сподели Минчев.

Премиерът Кирил Петков упрекна вицепремиера Гроздан Караджов, че е опитал да усили без причини бюджета на АПИ с 3,6 милиарда лева, с цел да се разплати със съмнителни строителни компании. Караджов отхвърли обвиняванията на Петков и ги дефинира като „ обиди, клюки и неистини “.

„ Решението на Народно събрание е за към 1 милиарда и 200 млн., бюджетът на АПИ е над 2 милиарда Това, което той е изискал в допълнение над тези 2 милиарда, надвишава още 3 милиарда и половина, тъй че препратката към решението на Народно събрание математически не устоя. Тези 3 милиарда и половина не подхождат на решението на Народно събрание “, разяснява Никола Минчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР