В разгара на лятото все повече българи, които се отопляват

...
В разгара на лятото все повече българи, които се отопляват
Коментари Харесай

Домакинствата са в тревога след поскъпването на газа

В разгара на лятото от ден на ден българи, които се отопляват на газ, живеят в неустановеност дали ще могат да се отопляват през зимата на синьо гориво. През седмицата бе оповестено следващото нарастване цената на газта с над 30%.
Само до преди година, съвсем всички желаеха да се газифицират, тъй като беше най-евтино.
“От две години се отопляваме на газ, удовлетворени сме от отоплението, само че просто се тормозим за сметките за в бъдеще”, споделя Ивелина Дерменджиева.
Войната в Украйна усили цената на природния газ. И в този момент отоплението на синьо гориво удря най-вече по джоба.
Деко Григоров се отоплява на газ от близо 5 години. “Доволен съм до тази година, до момента в който ноември месец фрапантно скочиха цените, което е шокиращо за едно четиричленно семейство. 1000 лв. са много сериозна сума”, споделя мъжът, който е обезпокоен и за сумата, която ще заплати за новия сезон. Той споделя, че в множеството стаи в неговото жилище има и климатик, а там, където няма - ще бъде комплициран, безапелационен е мъжът.
Двойно и повече скочиха сметките за отопление на семействата предходната зима. За някои опция няма и разчитат на газта.
“Повишават се цените на всички горива, тъй че няма какво да се направи. За в този момент няма други разновидности, на ток е още по-скъпо, въглищата се повишават, дървата и те, тъй че нямаме друга алтернатива към този момент. Досега страната имаше и обезщетения за сметките за газ, ще забележим следващата година по какъв начин ще е”, споделя Даниел Нанев.
Въпреки, че са били подготвени да преминат на отопление на газ, поради високите цени и несигурността, други хора се отхвърлят от сходна инвестиция. За да не мръзнат, множеството поданици на пословично бедния Северозапад са почнали да търсят разновидности за отопление още през месец май.
Тодорка Митова е финансист по специалност и пенсионер по настояще. Налага й се да пресмята кубици, с цел да не студуват зимата и то макар последното нарастване на пенсиите. От този месец брачният партньор и взема 37 лв. повече, само че вместо 2 лв. заплаща 30 за главното животоподдържащо лекарство, което употребява. Заедно с нейното нарастване получили 100 лв. повече.
“С тези 100 лв. ние не можем да си вземем даже 1 кубик дърва”, споделя дамата.
Дефинирането и въвеждането на понятието “енергийна бедност” за нея е малко допустимо да бъде реалност, най-малко за тази зима, и да обезпечи подкрепяне за всички.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР