В разгара на италианската предизборна кампания мъжът, който най-вероятно ще

...
В разгара на италианската предизборна кампания мъжът, който най-вероятно ще
Коментари Харесай

Неразгадаемият президент, който ще държи картите след изборите в Италия

В разгара на италианската предизборна акция мъжът, който най-вероятно ще избере идващия министър председател в страната, не споделя и дума.

Президентът Серджо Матарела, прочут с това, че е въздържан и не обича да влиза в разногласия, идва от към този момент несъществуащата Християндемократическа партия, споделя " Ройтерс ". Любезният и религиозен римокатолик нормално извършва церемониална роля и произнася речи, в които възхвалява универсални полезности като приемливост, семейство и национално единение.

След парламентарния избор на 4 март обаче работата му ще стане надалеч по-политическа. Ако изборите завършат с неразбираем резултат, както подсказват социологическите изследвания, задача на президента ще е да избере министър председател, който по-късно ще би трябвало да завоюва поддръжката на новия парламент.

Ако никой не завоюва работещо болшинство, 76-годишният сицилианец ще би трябвало да убеди политическите противници да изоставят враждите от предизборната акция и да намерят допирни точки тъкмо както направи неговият предходник преди пет години, откакто общите избори приключиха в задънена улица.

" Матарела ще има сложна задача след изборите, само че той е доста добре квалифициран за това. Притежава всички умения, присъщи на християндемократите, с цел да откри някакво решение ", разяснява Роберто Д’Алимонте, учител по политика в римския университет " Луис ".

Матарела идва от семейство на християндемократи. Неговият татко е бил министър няколко пъти през 50-те и 60-те години, а брат му е бил убит от мафията през 1980 година, до момента в който е бил властник на Сицилия. Собствената му политическа кариера стартира след убийството на брат му и продължава повече от три десетилетия. Заема няколко министерски поста през 80-те и 90-те години и става президент през 2015 година след известно време, прекарано като арбитър в Конституционния съд.

 Силвио Берлускони
© Reuters

Силвио Берлускони

След изборите ще има интервал за договаряния, преди напрежението да стартира да пораства. Парламентът ще се срещне за пръв път на 23 март, което ще даде най-малко три седмици за диалози преди сформирането на държавно управление.

Ако Матарела не успее да посредничи за постигането на политическа договорка, ще би трябвало да свика нови избори. Според източници, близки до президента обаче, той не желае да задейства отначало процеса за гласоподаване, което би могло да приключи с резултат, сходен на този от първия избор.

Социологическите изследвания демонстрират, че консервативната коалиция сред партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони " Форца Италия " ( " Напред, Италия! " ) и крайнодесните му съдружници ще завоюва най-вече места в Народното събрание, само че евентуално няма да получи гласовете, нужни за безусловно болшинство.

В този случай Матарела може да изиска от дясноцентристка фигура да се опита да образува държавно управление или би могъл да се обърне към Луиджи ди Майо, водач на антисистемното Движение " Пет звезди ", което, наподобява, ще се трансформира в най-голямата обособена партия в Италия.

Възможно е президентът да реши да не направи нито едно от двете и вместо това да избере безпартиен технократ, който би бил по-приемлив за огромна част от партиите. В Италия са управлявали няколко такива – от централните банкери Карло Адзельо Чампи и Ламберто Дини през 90-те до някогашния еврокомисар Марио Монти, назначен в разгара на дълговата рецесия в еврозоната през 2011 година

Свобода

Микеле Аинис, учител по обществено право и парламентарен специалист, разяснява, че в случай че след изборите няма очевидно болшинство, Матарела може да избере всеки, който желае, за министър председател, в случай че претендентът има късмет да завоюва избор на доверие в Народното събрание. Първата задача на Народното събрание ще бъде да избере ръководители на двете камари. Процесът, който може да се реализира, преди да бъде открит министър председател, може да загатне какво болшинство е евентуално да се образува, споделя Аинис.

Намеренията на Матарела обаче са надалеч по-трудни за отгатване спрямо тези на предшественика му. Джорджо Наполитано, който бе президент от 2006 до 2015 година, имаше заявена политическа стратегия и не криеше антипатията си към " Пет звезди ". Матарела обаче заобикаля всевъзможни очевидни политически присъди.

 Луиджи ди Майо
© Reuters

Луиджи ди Майо

След вота през 2013 година " Пет звезди " отхвърли концепцията за съюз с лявоцентристката Демократическа партия, с което даде подтик за сформирането на съдружно държавно управление сред левите и десните политически сили. Сега " Пет звезди " споделя, че желае да разиска политическа платформа с останалите партии, в случай че се стигне до така наречен провесен парламент, въпреки да изключва пазарлъци за разпределение на министерства.

Според последните оповестени социологически изследвания " Пет звезди " получават към 28%, ръководещата Демократическа партия – 23%, а " Форца Италия " – 16%.

Франческо Галиети, който оглавява консултантската организация за политически риск Policy Sonar, счита, че макар неприязънта сред " Пет звезди " и главните им политически съперници, Матарела може да се опита да посредничи за необятна коалиция, която не изключва най-голямата партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР