В рамките на три дни (29-31 октомври) на седмото издание

...
В рамките на три дни (29-31 октомври) на седмото издание
Коментари Харесай

Двама носители на Грами гостуват на Пловдив джаз фест

В рамките на три дни (29-31 октомври) на седмото издание на фестивала гостуват двама носители на " Грами " - Антонио Санчес и Брад Мелдау, а началото ще сложи особено основаният план " Четири млади дами пеят джаз ", научи ДУМА от Демна Димитрова.

В рамките на Пловдив джаз фест ще бъдат връчени две награди за повсеместен принос в джаза - на емблематичния радио- и ефирен водещ Тома Спространов и на екипа на Джаз ФМ радио, което тази година означи 20 години в ефир.

Фестивалът ще стартира на 29 октомври с разкриване на изложбата " Плакати за джаз " и концерта " Четири млади дами пеят джаз ". Изложбата (във фоайето на Дома на културата " Борис Христов " ) показва създатели и събития от разнообразни точки на планетата, които ще покажат трендове и забавен взор върху джаз тематиката.

Първата концертна вечер се открива със специфичната продукция на Пловдив джаз фест " Четири млади дами пеят джаз " - от 20 ч. в Дома на културата " Борис Христов " ще гледаме Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Заедно с тях ще бъдат джаз триото Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани) и струнният квартет с присъединяване на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

Уъркшоп на музиканта Павел Терзийски, отдаден на разнообразни вокални техники, ще се състои на 30 октомври. Терзийски е един от най-изявените и неконвенционални вокалисти в България, който свързва естетиката си с джаз, бразилска боса нова и електронна музика. В събота от 16 ч. в бар " Контрабас " той ще ни поведе в един друг и неочакван свят на вокалното изкуство и импровизации.

Концертът на четирикратния притежател на " Грами " - барабаниста и композитор Антонио Санчес, стартира от 20 ч. в Дома на културата " Борис Христов ". В последните седмици стана ясно, че с изключение на с нова група, Санчес ще показа и напълно новия си план " SHIFT//A Bad Hombre Project ".

Третият ден от фестивала ни среща с книгата " Чувствителният повествовател " от Олга Токарчук (превод от полски Крум Крумов). Ина Иванова ще беседва с редакторката Невена Дишлиева в изложба " Джуркови " от 17 ч.

Последното събитие - на 31 октомври от 20 ч., е гостуването на един от най-влиятелните джаз пианисти - Брад Мелдау, и неговото трио, в което вземат участие още двама забележителни музиканти - басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Паралелно Мелдау развива и солова кариера, само че солидна част от творчество му е обвързвана точно с неговото трио. През 2020 година Брад Мелдау получава " Грами " в категорията " Най-добър инструментален джаз албум " за " Finding Gabriel ". Днес дискографията му като водач включва 25 албума, а още 16 са основани в съдействие.

Всяка от вечерите на Пловдив джаз фест ще приключва с обичайните джем сешъни в " Bee Bop Cafe ". Началният час е 21.30 ч. Достъпът до концертите на фестивала се реализира с Цифров КОВИД документ. Организатор на Пловдив джаз фест е " Blue M ". Събитието се организира с поддръжката на община Пловдив и е част от Културния календар на община Пловдив за 2021 година Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на Националния фонд " Култура ".

Снимка (c) David Bazemore
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР