В рамките на официално посещение на румънския министър на външните

...
В рамките на официално посещение на румънския министър на външните
Коментари Харесай

България и Румъния обединени за премахване на контрола по сухопътните граници в Шенген

В рамките на публично посещаване на румънския министър на външните работи Луминица Одобеску у нас българският президент Румен Радев и гостуващият министър организираха значима среща, акцентирайки на нуждата от унищожаване на контрола по сухопътните граници в границите на Шенгенското пространство.

На срещата на „ Дондуков “ 2 двете страни показаха единомислещо мнение, че всички механически условия за влизане в Шенген са изпълнени и че са нужни съответни гаранции и явен период за отваряне на границите. Радев и Одобеску подчертаха, че общите и координирани старания за постигане на тази цел би трябвало да продължат да бъдат приоритет за двете страни.

България и Румъния разискаха и разширението на двустранното съдействие в разнообразни сфери, като беше маркирано, че Декларацията за стратегическо партньорство сред България и Румъния, подписана през март предходната година, е съдействала доста в тази посока. Президентът Радев посочи предпочитаното значение на плановете за възстановяване на инфраструктурната, транспортната и енергийната съгласуваност , в това число построяването на нов мост над река Дунав и подобряването на изискванията за мореплаване.

На срещата беше подчертана общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския район и тяхното съдействие в границите на НАТО. Подкрепата и координираните старания на двете страни се преглеждат като основни за стабилността и сигурността в района .

Срещата сред Радев и Одобеску акцентира значимостта от продължение на тясното съдействие и координирани дейности сред България и Румъния предвид на общите цели и провокации в Европейския съюз и района .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР